Hlavní obsah

Čeští fanoušci míří na Euro 2012, tisíce lidí jedou autem, další vlaky

Aleš HonusPrávo

Tisíce Čechů míří od pátečního rána do Polska, kde se večer uskuteční první zápas české reprezentace v rámci fotbalového mistrovství Euro 2012. Hlavní nápor se očekává na hraničním přechodu Bohumín - Chalupki, kde je od rána připraveno několik hlídek polské pohraniční stráže i české policie. Přesun fanoušků zatím probíhá bez komplikací.

Foto: Aleš Honus, Právo

Členové polské pohraniční stráže na přechodu Chalupki kontrolují fanoušky mířící na Euro 2012. Tipují si hlavně ozdobená auta a vozy cizinců.

Článek

Provoz na hraničním přechodu, přes který by měli projet fanoušci z převážné části Moravy a Slezska, je zatím klidný. Přestože policie už začátkem týdne varovala před rizikem vzniku kolon, provoz je plynulý. Kontroly z polské strany jsou pouze namátkové.

„Nezastavujeme každé auto. Tipujeme si takové automobily, kde je předpoklad, že v nich cestují fanoušci. Tedy hlavně ozdobená auta nebo auta ze vzdálenějších částí České republiky i cizince z dalších zemí," řekl jeden z členů polské pohraniční stráže. „Nemá smysl kontrolovat místní. Zatím všechno probíhá bez problémů," dodal.

Do polské Vratislavi míří také několik speciálních vlaků, které z České republiky vyjíždějí v dopoledních hodinách z Prahy a Brna a budou vyjíždět na každý zápas české reprezentace.

Jak ve vlacích, tak i na silnicích je přítomna česká policie. Čeští muži zákona jsou připraveni také v Polsku v místech konání šampionátu.

„Do Polska posíláme přes 50 moravskoslezských policistů, včetně 11 členů antikonfliktního týmu. Cílem je mimo jiné maximálně vyjít vstříc českým fanouškům v případě jakýchkoliv problémů," informoval již dříve šéf moravskoslezské krajské policie Tomáš Tuhý.

Speciální vlak z Brna do Vratislavi projel těsně před pátečním polednem ostravským hlavním nádražím. Většina fanoušků je vybavena píšťalkami a trumpetami, mávají vlajkami a jsou oblečeni v dresech. Někteří mají nabarveny vlasy na červenou, modrou a bílou barvu. Nálada je bouřlivá, lidé tančí, skandují a zpívají fanouškovské popěvky.

Fanoušci z jižní Moravy a severní Moravy jsou odděleni jídelním vozem. To aby nemohlo dojít například ke konfliktu mezi fanoušky z Brna a Ostravy. „Zatím všechno probíhá v klidu," řekl Právu na nádraží zástupce ředitele ostravské policie Radovan Vojta.

Reklama

Související témata: