Hlavní obsah

VIDEO: Skupina je těžká, ale na baráž hratelná, říká obránce Gebre Selassie

Praha

V pohodě zapadl mezi hvězdy Werderu Brémy. Poprvé přijel pětadvacetiletý obránce Theodor Gebre Selassie na sraz reprezentace jako krajánek a liboval si, že už má konečně i svůj domeček...

Rozhovor Theo Gebre Selassie

 
Článek
Fotogalerie

Poprvé jste přijel na sraz reprezentace jako krajánek. Prožíváte jiné pocity?

Jiné to je v tom cestování. Z Brém to mám daleko, ale o to víc jsem se na sraz těšil.

Jaký byl první měsíc v Brémách?

Teď už je to dobré, ale prvních čtrnáct dní bylo hodně náročných. Pro mne je moc důležité, že už mám na kraji města domeček a bydlím ve svém. Do tréninkového centra to mám nějakých deset kilometrů.

V čem bylo těch čtrnáct dní krušných?

V první řadě jsem neuměl německy, protože jsem se učil angličtinu. Nevěděl jsem, jaký funguje v klubu řád, třeba v jakém oblečení se chodí na soustředění na večeři. Zdánlivá maličkost, ale v německém klubu dost podstatná. Na tréninku jsem udělal spoustu věcí špatně, protože jsem nerozuměl. Teď už je to v pohodě, i v němčině rozumím, co se po mně chce.

To vám nikdo nepomohl?

Ale ano, starali se, brali mě. Třeba kapitán mužstva Fritz za mnou přišel hned první den. Nejvíc mluvím s klukama, kteří rádi mluví anglicky. Někteří hráči totiž neradi anglický mluví, nechce se jim. S někým si pokecám, s jinými se pozdravíme, ale se všemi jsem v pohodě. Třeba na soustředění jsem byl na pokoji s rakouským záložníkem Junuzovičem, hodně si povídám se švédským útočníkem Avdičem. To samé platí i o lidech kolem týmu. Už jsem také otrkanější a zeptám se, dřív jsem spíš mlčel. Určitě to ale byl dobrý krok, jít do Brém.

Hovořil jste s trenérem Schaafem o své pozici?

On působí prvním dojmem jako morous, ale umí se i usmát. Je fajn, všechno se snaží vysvětlit. Je to ve Werderu obrovská persona, vždyť v klubu působí od roku 1999. Všechno se snaží vysvětlit, a nejen mně. Řekne, co bylo dobré, na čem ještě zapracujeme.

Kdo jsou největší hvězdy současného Werderu?

Určitě kapitán Fritz, záložník, ale také jeho kolega ze středové řady Hunt, teď přišel do útoku Elija. Mužstvo je dobré. Naším cílem bude pohárová Evropa.

Herně už jste se s mužstvem sžil?

Sehráli jsme několik přípravných zápasů, vyhráli jsme letní turnaj, na němž jsme porazili i Bayern a Dortmund, byť na penalty. V Brémách si toho moc cenili. Z dalších zápasů se něco povedlo, něco ne, ale myslím si, že to jde nahoru a já se cítím dobře. Pro mne je důležité, že mi trenér dává šanci.

Prohnaly vás hvězdy Bayernu a Dortmundu?

Hrálo se mi proti nim lépe než týden před tím proti druholigovému soupeři. Ale takový Ribéry se brání hodně obtížně. Ale naštěstí jsem to zvládl, nedal nám gól.

Německá média kritizovala Werder Brémy, že bude mít na dresu drůbežárnu jako hlavního sponzora. Hodně se proti postavili i fanoušci...

No jo... Já tohle nebudu komentovat, nezlobte se.

Jakou dáváte důležitost přípravnému zápasu s Ukrajinou?

Určitě velkou, pojedeme tam s cílem vyhrát. Loni jsme jim dali na Letné čtyři góly. Především to bude důležitá prověrka před zářijovým vstupem do kvalifikace.

Vidíte českou skupinu jako těžkou nebo hratelnou?

Těžká je už každá skupina, evropský fotbal se strašně vyrovnal. Máme Itálii, Dány, Bulhary, Arménce a Maltu. Nebude to lehké, ale minimálně na baráž je to hratelné. Pochopitelně chceme postoupit na mistrovství světa do Brazílie. Hodně bude záležet na momentální formě v každém zápase.

V minulém ligovém ročníku jste získal nejvíc umístění v sestavách kola a stal se nejlepším hráčem ligy podle Práva. Co pro vás taková ocenění znamenají?

Určitě to je příjemné, ale bez perfektní party a spoluhráčů v Liberci bych takové ocenění nezískal. Fotbal je týmový sport, jedinec toho sám moc nenadělá.

Sledujete Slovan?

Viděl jsem asi padesát minut zápasu s Kluží. Škoda, byl to hratelný soupeř. Kluci ale makali, bohužel se jim nedařilo střelecky. Samozřejmě Slovanu fandím, jsem s klukama ve spojení, volám si s Váchou, Nezmarem, Štajnerem, Rabušicem i dalšími.

Nechybí Slovanu pravý bek?

Já myslím, že Ljulka se do toho dostane. Škoda vlastence s Jabloncem.

Reklama