Hlavní obsah

VIDEO: Kanonýr Lafata jen září. Konečně se dočkal a nastoupí v reprezentačním útoku od začátku

Lvov

V lize láme střelecké rekordy, v renomovaném Klubu kanonýrů už stíhá vyhlášené fotbalové snajpry, neboť už má na kontě 110 branek, na svou příležitost a druhou velkou chvíli v reprezentaci však čekal jablonecký David Lafata marně. Až ve středu večer se v přípravě proti Ukrajincům dočká, neboť poprvé od kvalifikačního duelu proti Lichtenštejnsku na jaře loňského roku v Českých Budějovicích ho trenér Michal Bílek zařadil do základní sestavy.

Rozhovor David Lafata

 
Článek
Fotogalerie

Jenom záříte. Jste hodně šťastný, že si konečně zahrajete v útoku národního týmu od začátku a nebudete na trávník vybíhat pouze jako náhradník na poslední minuty?

Samo sebou, že jsem moc rád, že budu hrát v základu. Vždyť na tuto chvíli jsem čekal.

Po celou dobu, co na reprezentační srazy jezdíte, to ale vypadalo, jako by vás ani příliš neiritovalo, že věčně vysedáváte jen mezi náhradníky a na trávník se dostáváte sporadicky.

Jsem vděčný, že se v reprezentaci pořád objevuji a roli náhradníka jsem neprožíval. Když se do sestavy dostanu, snažím se podat co nejlepší výkon, jestliže ale trenér ukáže na někoho jiného, jsem nachystaný na lavičce a fandím ostatním. Tak jako na evropském šampionátu v Polsku, kde jsem si sice nezahrál ani minutu, ale jenž byl pro mě přesto obrovským zážitkem.

Sestava české reprezentace pro zápas s Ukrajinou:
Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Darida, Hübschman - Jiráček, Kolář, Pilař - Lafata.

Hned po šampionátu se vzdal reprezentace Milan Baroš, takže vaše šance říci si o místo v základní sestavě narostly. Zvláště, když i další útočník Tomáš Necid je zraněný a trenérovi jste zůstali pro ofenzivu jen vy dva s Pekhartem...

Nepřemýšlel jsem, zda po Milanově loučení mám větší šanci hrát. Připravený jsem, takže záleželo na trenérovi, jakou taktiku zvolí, zda se mu budu do zamýšlené koncepce hodit a on mě na hřiště pošle.

To jste si skutečně neříkal, že vaše naděje rostou, když už může kouč vybírat jen mezi dvěma útočníky?

Čistě počtářsky vzato určitě - dřív jsme byli na jedno místo v sestavě čtyři, momentálně jsme jen tři, protože k nám dvěma je třeba připočíst Rezka, který může také hrát v útoku.

Dva nebo tři, každopádně bude na vás, abyste nahradili Baroše a góly, které v národním mužstvu dával.

Milan hrál v reprezentaci strašně dlouho, nastřílel přes čtyřicet gólů a dokázal toho hrozně moc, takže bude hodně těžké ho nahradit. Bude na nás, abychom se s tím vypořádali. Nejen na útočnících, ale všech hráčích, které trenér postaví. V posledních zápasech se to dařilo, takže budeme chtít v tomto trendu pokračovat.

Jistým handicapem pro vás určitě byl a je způsob hry na jednoho útočníka, který reprezentace praktikovala a při němž byl preferován právě Baroš. I proto, že vy dva jste typologicky zcela jinými útočníky...

Jsme jiní, ale já to jako handicap neberu. Vždy záleží na tom, co trenér od útočníka očekává a jakým způsobem chce hrát.

Možná jste mohl svou pozici v národním mužstvu posílit, kdyby vám vyšel avizovaný letní přestup do Sparty. Na Letné byste byl přece jen víc na očích. Mrzí hodně, že jste nakonec zůstal v Jablonci?

Ligová soutěž už se rozběhla, takže Spartu neřeším a soustřeďuji se jen na hru v Jablonci. Přiznávám ale, že zklamaný jsem.

Dozvěděl jste se, na čem vaše sparťanské angažmá ztroskotalo?

Jen od pana Pelty jsem slyšel, že šlo pouze o zájem trenéra Lavičky a Hřebíka. Majitel Sparty pan Křetinský, který rozhoduje na Letné o penězích, zájem zřejmě neměl, protože s Peltou o přestupu vůbec nejednal.

Před rokem jste vstoupili do reprezentačního podzimu blamáží a prohrou v Norsku, ve středu na vás čeká duel na Ukrajině, jenž má rovněž charakter letní přípravy. Trenér Bílek vám už promlouval do duše, aby se podobná facka neopakovala...

Musíme se rychle přeorientovat ze vzpomínek na evropský šampionát na kvalifikaci, která nás čeká a v níž půjde o postup na mistrovství světa. Uděláme vše proto, aby vyšla, protože v Brazílii by nás čekaly určitě ještě větší zážitky než v Polsku. Takže ve Lvově rozhodně nepřipustíme, aby se opakovalo loňské Norsko. I když na druhou stranu - dostat tři góly od Ukrajinců a pak se probojovat na světový šampionát by také nebylo špatné.

Reklama

Související témata: