Hlavní obsah

Barošovi nástupci jsou ve formě. Útočníci se konečně trefují, těší Bílka

Praha

Zdá se, že rébus posledních měsíců, koho postavit do útoku české fotbalové reprezentace, je vyřešen. Ještě v polovině srpna si kouč fotbalové reprezentace Michal Bílek stýskal, že po odchodu Milana Baroše nemá jedničku na hrot útoku. Tomáš Necid i Jan Chramosta jsou dlouhodobě zranění a ti, kteří přicházeli v úvahu, góly nedávali. „Kdo bude dávat góly, šanci dostane, rozhlásil po celé Evropě Bílek.

Foto: Petr Horník, Právo

Útočníci Tomáš Pekhart (vlevo), Matěj Vydra (uprostřed) a Václav Kadlec (vpravo) během tréninku fotbalové reprezentace v Praze na Strahově.

Článek

Všechno se ale změnilo během dvou týdnů. Všichni útočníci, které nominoval, dávají branky. A není jich málo. Co je potěšitelné, že se trefují oba dvacetiletí ostrostřelci Václav Kadlec a Matěj Vydra, které sebral Bílek kolegovi z jednadvacítky Jakubu Dovalilovi.

Dva pětigólovíNejzkušenější David Lafata z Jablonce dal na podzim v šesti ligových kolech už pět branek a znovu útočí na titul krále ligových kanonýrů.

Trefy v nové sezóně
Václav Kadlec (23 let, Sparta, 1 gól za Česko) 2 a 3
David Lafata (31 let, Jablonec, 3 góly za Česko) 5 a 0
Tomáš Pekhart (23 let, Norimberk, žádný gól za Česko) 1 a 0
Matěj Vydra (20 let, Watford, žádný gól za Česko) 3 a 0
Čísla za závorkou znamenají počet gólů: v lize a domácím či evropském poháru

Norimberský Tomáš Pekhart má sice bilanci nejchudší, ale v bundeslize se trefil do sítě mistra z Dortmundu.

Sparťan Václav Kadlec po peripetiích se zraněními ožil. Na podzim už dal dva góly v lize a tři v evropském poháru do sítě slavného Feyenoordu.

A nováček Matěj Vydra se třikrát trefil v dresu druholigového anglického Watfordu a u vytržení je z něj i bývalý slavný ostrostřelec, nyní kouč Gianfranco Zola.

Pravdou ale je, že v reprezentačním áčku dají dohromady čtyři trefy - Lafata tři a Kadlec jednu... Obránce Michal Kadlec jich má dohromady osm. „Ale na hrot se nepoženu, to je jejich práce. Věřím, že se chytí a přestřílejí mě. Tady je vidět, jaká díra je po Milanu Barošovi. I on ale začínal a u těchhle kluků je to hodně dané tím, že mají málo startů. Věřím, že mě co nejdřív přestřílejí,“ zastal se útočníků Michal Kadlec.

O místo jedničky se neperou„Mám velkou radost, že útočníci, které jsem nominoval, dávají góly. Pro reprezentaci to přichází v pravý čas. Trefují se všichni čtyři,“ mnul si spokojeně ruce Michal Bílek. „Mám o sestavě určitou představu. Každý je jiný. Nejblíže na hrot útoku má Pekhart,“ dodal.

„Pekhart je typický hrotový útočník, který umí zakončit, zaměstnává obranu a sklepává míče na spoluhráče. Lafata má jedinečný výběr místa v šestnáctce a zvládá i roli podhrotového útočníka,“ charakterizoval oba zkušenější matadory.

„Kadlec se vrací po téměř dvou letech. Ve svém prvním utkání za reprezentaci dal hned gól. Po zdravotních problémech se dostal do výborné formy a potvrdil, že pozice podhrotového hráče mu vyhovuje nejvíc. Vydra je univerzální, rychlostně vybavený, má tah na branku. Je použitelný na více místech, spíš ho vidím na kraji středové řady,“ řekl o talentovaných mladících.

„Není podstatné, kdo je jedničkou v útoku. Důležité je, aby tam byl platný a dával góly nebo se na nich svojí aktivní hrou podílel,“ odpověděl Tomáš Pekhart (23) na dotaz, jak by se mu zamlouvala role útočníka číslo jedna. „Opravdu to není důležité. Útočník je závislý na spoluhráčích. Oni musí pomoci jemu a on jim. Tím, že dá gól, přihraje na něj, nebo na sebe váže protihráče a otevře cestu k brance,“ přidal se David Lafata (31).

Benjamínci si věříVáclav Kadlec je po zdravotních problémech opět ve formě. „Dá se říci, že poslední týdny a návrat do reprezentace beru jako svůj restart. Myslel jsem, že po posledním zranění se vrátím na hřiště rychleji, to jsem byl hodně dole. Snad už je to pryč. Hlavní je, že jsem v pořádku. Rád bych přidal v národním mužstvu další gól,“ liboval si Kadlec, který je sehraný z mládežnických reprezentací s Matějem Vydrou.

„Trenér Zola se divil, že po třech trefách jsem v reprezentaci. Já upřímně řečeno také, ale pokud dostanu šanci, udělám všechno proto, abych si připsal gól i za áčko a usadil se v něm,“ přál si Matěj Vydra.

Reklama