Hlavní obsah

Kapitán chce zničit Finy. Naposledy s páskou velel k demolici Ukrajiny

Praha

Zopakovat duel s Ukrajinci! Tak zní přání Jaroslava Plašila, který při absenci kapitána Rosického i jeho zástupce Čecha povede českou fotbalovou reprezentaci do úterní přípravné bitvy s Finskem v Teplicích (v 18 hodin) s páskou na rukávu. Nemluví však o měsíc staré přípravě, ale o duelu z loňského září, kdy národní tým vyhrál v Praze nad spolupořadatelem ME 4:0.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Plašil, Tomáš Rosický a Michal Bílek na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Vybavujete si váš minulý reprezentační zápas, do něhož jste vedl tým s kapitánskou páskou?

Jasně. Před rokem jsme hráli v Praze s Ukrajinou přípravu a vyhráli jsme o čtyři góly. Byl bych moc rád, kdybych něco podobného zažil znovu v Teplicích proti Finsku.

V roli kapitána působíte i ve francouzském Bordeaux. Jaký je rozdíl mezi funkcí „šéfa" týmu v klubu a v reprezentaci?

Být kapitánem v národním mužstvu je podle mého přesvědčení úplně nejvíce. Hrát za reprezentaci a ještě tým vést do zápasu jako kapitán, je obrovská pocta.

V Teplicích česká reprezentace z devatenácti zápasů osmnáct vyhrála, ztratila jen při remíze se Švédskem před deseti lety. Čím si skvostnou bilanci vysvětlujete?

Žádné zdůvodnění nemám, ale doufám, že vynikající bilanci prodloužíme a naše vítězná šňůra na tamním stadiónu trvající už deset let bude pokračovat.

S čím po remíze 0:0 v kvalifikačním utkání v Dánsku do přípravy s Finskem mužstvo povedete?

Moc bych si přál, abychom předvedli dobrou hru a hlavně slavili vítězství, protože pak diváci uvidí v našem podání minimálně jeden gól.

Národní mužstvo nevstřelilo branku v minulých třech zápasech. Neprojevuje se čekání na trefu negativně na náladě v kabině?

Ne, protože poslední tři soupeři byli skutečně mimořádně silní. Já věřím, že bez vstřeleného gólu nezůstaneme dlouho a snad střeleckou mizérii prolomíme už právě proti Finsku. Myslím, že půjde o nejdůležitější úkol úterního duelu.

Proti Finsku jste v Teplicích už nastoupil. Před sedmi lety při vaší premiéře v kvalifikačním utkání jste střídal Milana Baroše. Tehdy Česko slavilo výhru 4:3. Vybavujete si průběh utkání?

Rozhodně ano. Vítězná branka padla až tři minuty před koncem. Poslal jsem centrovaný míč na Vráťu Lokvence, který balón suprově trefil. Tím, jak jsme zápas rozhodli na konci, šlo o velmi příjemnou tečku.

Podobnou přestřelku, při níž český tým třikrát inkasoval, byste zřejmě raději v přípravě na pokračování kvalifikace s Maltou a Bulharskem oželel?

Rozhodně ano. Chceme se dobře připravit. Naše hra v Kodani nebyla ideální, celé mužstvo především zodpovědně pracovalo a bránilo. Bod z Dánska, kde v minulé kvalifikaci všichni protivníci Dánska prohráli, je velmi dobrý začátkem boje o mistrovství světa v Brazílii.

Reklama