Hlavní obsah

Od toho v bráně jsem, abych něco chytil, glosoval Laštůvka svůj výkon proti Finsku

Teplice

Fotbalový gólman Jan Laštůvka se v poslední době dvakrát představil na českých trávnících, pokaždé v jiném dresu a tudíž i v odlišné roli. Nedávno nastoupil za ukrajinský Dněpr Dněpropetrovsk v Liberci v kvalifikaci o Evropskou ligu a v úterý hájil branku české reprezentace v Teplicích v přátelském duelu s Finskem. Ani on však nezabránil překvapivé porážce 0:1.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Jan Lašťůvka v utkání proti Finsku.

Článek

Třicetiletý rodák z Havířova absolvoval na severu Čech dva starty, radostí však po nich zrovna nehýřil. „Ani v jednom z těch zápasů můj tým nevyhrál, takže se nedá mluvit o spokojenosti," zamyslel se zkušený brankář. „Přiznám se, že po tom zmíněném střetnutí na půdě libereckého Slovanu jsem byl docela naštvaný. Ztratili jsme dvoubrankové vedení a trošku jsme si výsledkem 2:2 zkomplikovali postupové vyhlídky v poháru. Naštěstí v Dněpropetrovsku jsme pak udělali rozhodující krok k posunu do základní skupiny Evropské ligy. A co se týče teplického zápasu, určitě mě mrzí, že jsme zklamali diváky. Byli natěšeni na reprezentaci a moc toho z naší strany neviděli," líčil Laštůvka.

Z branky si musel všimnout, že jeho spoluhráči se na hřišti takříkajíc nepřetrhnou. „První poločas nebyl vůbec dobrý. Dostali jsme gól do šatny a každý viděl, že nehrajeme to, co se od nás čeká. Je to škoda, mohli jsme uhrát nějaký pozitivní výsledek. Místo toho přišlo rozčarování," uvažoval brankář.

Pochytal několik šancí soupeře

Nebýt jeho, český tým by třeba prohrál výrazněji, než 0:1. „V první půli jsem musel řešit několik střel a šancí soupeře. Ale jsem v bráně kvůli tomu, abych také něco chytil. A nebudu se po zápase vymlouvat, že jsme nehráli v nejideálnější sestavě. Každý hráč, který je v reprezentaci, má svou pozici v kádru a neměli bychom mezi nimi dělat velké rozdíly," mínil Laštůvka.

A upínal pozornost už ke svému dalšímu fotbalovému programu. „Zápasů teď bude požehnaně. Nejprve mě čeká další kolo ukrajinské ligy a pak s Dněpropetrovskem vstup do základní skupiny Evropské ligy proti Eindhovenu. A za měsíc je znovu reprezentační sraz. Půjde o důležité kvalifikační souboje a naším cílem bude vyhrát nad Maltou i Bulharskem. Musíme získat šest bodů, abychom potvrdili remízu z Dánska," dodal zkušený gólman.

Reklama