Hlavní obsah

Táhni do Prahy, řvali na Kadlece, když proti Rusku nedal penaltu

Jablonec nad Nisou

S jistotou proměňoval v letošní sezóně pokutové kopy v dresu Sparty Praha. I proto si útočník Václav Kadlec při utkání baráže o ME 2013 hráčů do 21 let v pátek v Jablonci vzal míč, když český tým za nepříznivého stavu 0:1 dostal šanci kopat penaltu. Jenže dvacetiletý borec selhal. Míč napálil jen do nohou brankáře. „Kdybych uspěl, mohl se zápas vyvíjet jinak," zpytoval s odstupem svědomí a mrzela ho reakce publika, které mu po nezdaru nadávalo.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Václav Kadlec smutní. V baráži fotbalistů do 21 neproměnil v utkání proti Rusku penaltu.

Článek

V prvním barážovém utkání o ME 2013 český tým podlehl doma Rusku 0:2. Byl jste překvapený výkonem, který soupeř podal?

Do přestávky naše hra vypadala, jako když se s nimi nemůžeme měřit. I po přestávce měl soupeř mnoho šancí. Věděli jsme, že jsou skvělí. A před výkonem Smolova skutečně smekám. Vlastně je dvoubranková prohra relativně dobrá.

Poznamenal český výkon v ofenzivně fakt, že mimo hru zůstal záložník Krejčí?

On je hodně kvalitní, ale myslím, že bychom měli být schopní se s jeho absencí vypořádat a lépe ho nahradit.

Do přestávky český tým absolutně neútočil. Jak jste se cítil na hrotu útoku, když jste jen běhal bez míče mezi protihráči?

No, nic příjemného to nebylo. Většinu balónů jsem dostával na hlavu, což při výškové převaze stoperů Ruska nebylo zrovna ideální. První poločas jsme totálně prospali. Až když jsme si něco řekli o přestávce v kabině, tak se náš výkon zlepšil.

V druhém poločase sudí nařídil pokutový kop po faulu na Tecla. Vzal jste si míč, ale trefil jen brankáře do nohou.

Chtěl jsem penaltu poslat nahoru do středu branky jako s Olomoucí, na Slovácku či proti Feyenoordu při Evropské lize. Ale sjelo mi to a kopnul jsem jí blbě. Pokud bych proměnil, mohl se zápas vyvíjet jinak.

Byl jste potom otrávený nebo spíše nažhavený do dalších minut? Jak se vám hrálo?

Hrálo by se celkem normálně, kdyby lidé nenadávali. Bojujeme doma o mistrovství Evropy a je smutné, když je podpora skoro nulová. Přišlo mi, že jsou lidé nepřející. Když jsem navíc neproměnil penaltu, řvali na mě, ať táhnu do Prahy. Byly tam i další hrubé nadávky, což mě mrzelo. Pokutový kop přece v minulosti neproměnili už větší hráči. Navíc pořád se s výsledkem dalo něco dělat.

Na penaltu jste byl určený nebo se v daný okamžik při nepříznivém skóre nikdo ze spoluhráčů necítil?

Byli jsme určeni se Standou Teclem. Řekli jsme si, že pokud by faulovali mě, půjde kopat on. V daný okamžik byl faul na Standu, takže byla řada na mně.

Šel byste na penaltu znova nebo se teď nějaký čas pokutovým kopům budete vyhýbat?

Už při zápase jsem si říkal, že pokud bychom dostali ještě jednu příležitost a nikomu z kluků by se nechtělo, klid půjdu kopat znovu.

Existuje podle vás reálná naděje na postup po dvoubrankové domácí prohře?

Pokud bychom vstřelili v Jekatěrinburgu rychlý gól, pak určitě můžeme Rusy vyřadit. Mě tedy trošku děsí pětihodinová cesta, protože létání nemám rád, ale s aklimatizací a čtyřhodinovým posunem by neměl být problém. Budeme v místě dva dny předem.

Reklama