Hlavní obsah

České fotbalistky na ME nepostoupí

ČÁSLAV

Českým fotbalistkám se nepodařilo vybojovat historický postup na mistrovství Evropy. V sobotní barážové odvetě v Čáslavi podlehly 0:3 Itálii, která před dvěma týdny vyhrála i první zápas na domácí půdě.

Článek

Trenér Dušan Žovinec se v nejdůležitějším utkání v historii týmu musel obejít bez opor Ščasné a Urbancové z Bayernu Mnichov, které pykaly za karty z minulého duelu. Hrát nemohla ani sparťanka Mouchová. Jeho svěřenkyním navíc nevyšel vstup do zápasu: už v šesté minutě otevřela z prvního brejku skóre Pasquiová, která dala vítězný gól Italek v Crotone.

"Přáli jsme si hlavně v úvodu neinkasovat, což se nám bohužel nepovedlo. Výsledek je krutý, ale odpovídá tomu, co se dělo na hřišti," konstatoval trenér Žovinec.

České fotbalistky obdržená branka nepoložila a v prvním poločase předváděly výbornou hru. Žádnou ze šancí, do kterých se dostávala především slávistická kanonýrka Chlumecká, však nevyužily. Ve 23. minutě trefila Došková z přímého kopu tyč.

"Škoda, že jsme příležitosti nevyužili. Italky jsou natolik zkušené, že nás pak do dalších nepustily," prohlásil Žovinec. Před zápasem doufal, že ve prospěch českého týmu bude hrát těžký terén, ale hráčky z Apeninského poloostrova si s promrzlým trávníkem poradily. Domácímu celku nepomohla ani podpora zaplněného stadionu, kam přišlo fotbalistky povzbudit 1500 diváků.

Z Mnichova přijely své spoluhráčky podpořit i Ščasná s Urbancovou. "Bylo hrozné dívat se na zápas jen z tribuny, pěkně jsem si to protrpěla. Máme hodně mladý tým, Italky ukázaly, že jsou zkušenější, ale to bylo jediné, v čem nás předčily. Snad to vyjde příště," uvedl Ščasná.

Italské fotbalistky se mohou těšit na los mistrovství Evropy, který se uskuteční 19. ledna v Manchesteru. Šampionátu se od 5. června zúčastní také domácí Anglie, Německo, Francie, Dánsko, Norsko, Švédsko a Finsko.

Výsledek - baráž:
Česká republika - Itálie 0:3 (0:1)
Branky: 6. Pasquiová, 81. Panicová, 90. Camporeseová. Rozhodčí: Ödlundová (Švéd.). Diváci: 1542. První zápas: 1:2, postoupila Itálie.

Reklama