Hlavní obsah

Čeští futsalisté chtějí na domácím Euru výš

PRAHA

Osmé místo a především hromadu cenných zkušeností si přivezli čeští futsalisté z mistrovství světa, které dnes skončilo v Tchaj-wanu. Národní tým se z asijského turnaje vracel po částech; v té poslední byl i trenér Michal Stříž. V hodnocení pro ČTK řekl, že jeho svěřenci splnili nelehký čtvrtfinálový cíl, ale teď už se zaobírají únorovým evropským šampionátem v Ostravě.

Foto: www.nzi.si

Futsal - ilustrační foto

Článek

Český tým odjížděl do exotického prostředí s velkým očekáváním. Tuzemský futsal se stále pohybuje v amatérských podmínkách, zatímco na světový šampionát přijelo mnoho mužstev, jejichž domácí soutěže jsou již dávno plně profesionální. "Z pohledu našich cílů i podmínek, v nichž hráči vyrůstají, jsme byli s postupem spokojeni. Vždyť jsme tam byli jediným týmem, kde hráli téměř samí amatéři," ohlédl se Stříž za českou účastí.

Zcela spokojen ale přesto nebyl. "Měli jsme totiž malý sen probojovat se do semifinále. Jak se však ukázalo, na to jsme během turnaje skutečně neměli," otevřeně zhodnotil kvality reprezentace její kouč.

Důvodů, proč čeští futsalisté ještě nemohou pravidelně vozit medaile, je prý hned několik. "Základem všeho je, aby se hráči mohli věnovat futsalu profesionálně. To se ukázalo ve čtvrtfinále, kde nás postupně začaly opouštět síly a dynamika, kterou naopak předváděli soupeři," poukázal Stříž na skutečnost, že jeho svěřenci byli s přibývajícími zápasy bez jiskry. "Poslední zápas s Itálií jsme už byli zcela vyhořelí, nebylo z čeho brát," uvedl trenér realisticky.

Boj o úspěchy Stříž nevzdává

Svůj několikaletý boj o větší úspěchy českého futsalu ale nevzdává a hned po návratu začal spřádat plány pro únorový šampionát v Ostravě, kde jeho tým bude obhajovat bronzové medaile z posledního Eura. "Pro některé starší hráče jako Kamenického a Rajnocha to zřejmě bude loučení s reprezentační kariérou, o své místo si už začínají říkat mladí hráči," upozornil trenér, že ostravský turnaj bude vrcholem současného výběru.

V Tchaj-wanu se ale ukázalo, že se kouč o budoucnost nebude muset bát. Místo zraněného Friče odletěl na turnaj náhradník Havel a patřil mezi nejlepší hráče. "Velmi dobře se prezentovali Blažej, hlavními osobnostmi byli Michal Mareš a Kamenický," vyzdvihl kouč největší opory týmu během šampionátu. Na nich hodlá v Ostravě sázet, navíc bude mít k dispozici i nejlepšího českého hráče Romana Mareše, který na Tchaj-wanu kvůli klubovým povinnostem v Moskvě chyběl.

Stříž ale nesledoval během dvoutýdenních bojů jen svůj tým. Snažil se vysledovat i nové trendy halové obdoby fotbalu, kterému zasvětil svou kariéru. Potvrdilo se, že futsal v mnohém nejpopulárnější sport kopíruje. "Také tady je stále větší důraz na dynamiku. Sází se na presink a atraktivní ofenzivní pojetí. Pryč už jsou chvíle, kdy většina zápasů končila bez branek. Padá hodně gólů i v zápasech špičkových týmů," potěšilo Stříže.

Reklama