Hlavní obsah

Čech: Sto utkání za národní tým výrazně předčí mé sny, ale radši bych slavil doma

Praha

Petr Čech má na dosah úctyhodný milník. Pokud odchytá oba nadcházející zápasy kvalifikace MS, připíše si v úterý v Arménii stý zápas za českou fotbalovou reprezentaci. „Možná by bylo hezčí, kdyby to vyšlo na domácí zápas, ale pokud tam získáme tři body, bude to ten nejlepší dárek,“ říká opora Chelsea.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Čech se směje na tréninku fotbalové reprezentace

Článek

Máte už tu stovku v hlavě?

Jak se to blíží, člověk si všechno víc uvědomuje. Nechci nic zakřiknout, do zápasu s Dánskem přece jen ještě nějaký čas zbývá a Arménie je až potom. Ale říkal jsem si, že kdybych před minulým utkáním v Turecku neodjel předčasně se zlomeným malíčkem a nastoupil tam třeba jen na poločas, mohl jsem stovku slavit doma v Olomouci. Ale člověk si při takovém milníku nemůže vybírat.

Je stovka už velký milník?

Výrazně předčila má očekávání, protože když jsem začínal hrát v mládežnických reprezentacích, tak jsem snil o tom, že si za áčko zahraju aspoň jednou... Stovka už je řádná porce a ne každému se to podaří. Navíc je mi teprve třicet a jsem gólman. Aby odehrál brankář sto zápasů, musí být pořád jedničkou. Není to jako u hráče, který nastoupí v 88. minutě a stejně má čárku za start. Podívejte se třena na Honzu Laštůvku, který byl snad třicetkrát na srazu, než si připsal první start... Proto si toho počtu zápasů moc vážím.

Věříte, že se budete vracet do Anglie v dobrém rozpoložení?

Pevně v to doufám. Bylo by skvělé získat z těch dvou zápasů šest bodů. Hrajeme se soupeři, kteří ještě tajně doufají, že by se mohli zaplést do boje o postup. Pokud s oběma vyhrajeme, necháme je ještě více za námi. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na Bulharsko, které kvalifikaci začalo výborně.

Myslíte si, že by reprezentaci stále ještě pomohl Milan Baroš?

My bychom byli rádi, kdyby pokračoval, ale to rozhodnutí je na něm. Důležité je, jak se on sám cítí, jak se k nároďáku staví. Člověk to musí respektovat.

Co říkáte na jeho návrat do Baníku?

Ani moc mě to nepřekvapilo. Je vidět, že má zase velkou chuť do fotbalu a je pro něj výzva pomoci klubu, kde začínal. Nezačal vůbec špatně. Sice delší dobu nehrál, ale dostal se do toho rychle.

V úterý se v některých anglických novinách objevila informace, že vás chce získat Arsenal. Co vy na to?

Tohle ani nemá cenu komentovat. Neumím si to dost dobře představit. Spekulacemi se nezaobírám.

Reklama