Hlavní obsah

Gólman Čech pokoří jako druhý reprezentant v historii magickou stovku! Sním o Brazílii, přiznává

Jerevan

Teprve jako druhý reprezentant v historii českého fotbalu pokoří brankář Petr Čech hranici sta zápasů v národním dresu. Při utkání kvalifikace MS 2014 se v arménském Jerevanu zařadí po bok Karla Poborského, který překonal bájnou hranici v srpnu 2004 při přípravném utkání s Řeckem. „Když hrál Karel Poborský stý zápas, vůbec jsem si tu metu nedokázal představit. Asi jsem zestárnul," směje se třicetiletý brankář.

Petr Čech na tréninku v JerevanuVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek

Co si borec hájící na klubové scéně barvy anglického giganta FC Chelsea myslí o překonání hranice sta zápasů? Který nejlepší zápas s reprezentačním výběrem zažil a ve kterém duelu podal nejlepší výkon?

Vzpomínka na debut

„Vybavuji si, že mi při souboji s Maďarskem nebylo extra dobře. Bolelo mě břicho. Byl jsem rád, že jsem těch pětasedmdesát minut odchytal a nedostal gól."

Prvních 90 minut

„Čtvrtý start v reprezentaci, na Letné jsme porazili Jugoslávii 5:0. Šlo o poslední přípravu před startem bojů o portugalské EURO. Bylo jasné, že jako jednička začnu kvalifikaci."

Nejlepší zápas

„S Nizozemskem na mistrovství Evropy 2004, kdy jsme zvrátili nepříznivý vývoj a vyhráli 3:2. Šlo o fantastický fotbal a krásný zápas v super atmosféře. Jedno z top utkání, které mělo všechno, od krásných gólů až po vynikající výkony a dobrý konec. Za zmínku stojí i baráže, jež nás dostaly na ME či MS. Bitvy s Norskem o světový šampionát v Německu či s Černou Horou o poslední EURO byly psychicky náročné."

Nejlepší výkon

„S Ghanou na mistrovství světa 2006. Chytil jsem snad šest šancí, ale stejně jsme prohráli 0:2. A také domácí baráž s Norskem právě o Německo, kde měl soupeř dvě obrovské příležitosti, ale mně se povedly dva výborné zákroky."

Nejlepší soupeř

„Nelze určit. S Nizozemskem jsme hráli několikrát, Německo skončilo na domácím šampionátu třetí a my ho krátce poté porazili na jeho půdě 3:0. V přípravném utkání jsme vyhráli rovněž ve Francii, která měla tehdy asi nejlepší tým historie, v němž nastupoval Zidane, Henry, Wiltord, Makelele, Thuram a další skvělí hráči."

Nejlepší turnaj

„Určitě mistrovství Evropy v Portugalsku 2004. Nejen díky úspěchu a zisku bronzu, ale hlavně kvůli celkové atmosféře. Všechno vyšlo super. Jednalo se o turnaj, jenž jsme si užili asi nejvíc ze všech velkých akcí."

Nejlepší spoluhráč

"Pavel Nedvěd. Hráč, který nesnáší prohry a držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Skvělými fotbalisté byli či stále jsou Karel Poborský, Vladimír Šmicer, Jan Koller, Milan Baroš, Marek Jankulovski či Tomáš Ujfaluši. Těch výtečných kluků je strašně moc."

Reprezentační sen

„Postup na MS do Brazílie. Šampionát bude v jedné z nejtradičnějších fotbalových zemí, a proto bych moc rád zažil atmosféru jako účastník. Kéž bychom prolezli alespoň do baráže a měli šanci se o turnaj porvat."

Stý reprezentační zápas

„Krásné číslo! I když se měnili trenéři, všichni mi věřili a v bráně drželi. Nesmíme zapomínat, že jsem díky zranění o řadu zápasů přišel. Mrzí mě, že jubilejní start nevyšel na domácí zápas kvůli zlomenému malíčku, jenž mě vyřadil ze hry v přípravě v Turecku."

Druhá reprezentační stovka

„Není reálná. Dříve bylo více přáteláků během roku, což se dnes omezuje. V zápřahu, který absolvuji, bych potřeboval hrát do čtyřiceti. Nevím, nevím. Spíše je pravděpodobné, že překonám Karla Poborského. Ale třeba přijde trenér, který bude chtít hrát s jinými fotbalisty. Proto nekoukám tak daleko."

Reprezentační rekordmani
Karel Poborský118 startů
Petr Čech99 startů
Milan Baroš93 startů
Jan Koller91 startů
Pavel Nedvěd91 startů
Zdeněk Nehoda90 startů
Tomáš Rosický89 startů
Pavel Kuka87 startů
Jiří Němec84 startů
Jaroslav Plašil82 startů

Pozn.: Tučně vytištení hráči stále nastupují za reprezentaci.

Petr Čech v reprezentaci
První start v elitním výběru si připsal 12. 2. 2002 proti Maďarsku při přípravě na Kypru. V 76. minutě jej střídal Martin Vaniak. Od té doby je oporou reprezentace a často rovněž nosí kapitánskou pásku. Účastnil se bronzového ME 2004, MS 2006, evropských šampionátů 2008 a 2012. Celkem 49 zápasů, do nichž nastoupil, končila reprezentace s nulou.
V mládežnických kategoriích poprvé oblékl Petr Čech dres fotbalové reprezentace 13. listopadu 1997, jednalo se o výběr do 15 let, který nastoupil proti Německu. Později prošel v národním mužstvu všemi reprezentačními kategoriemi, s výběrem do jednadvaceti let slavil na ME ve Švýcarsku titul. Byl oporou týmu „dvacítek" na MS v Argentině 2001. Ještě dříve bral s šestnáctkou bronz na ME.

Reklama

Související témata: