Hlavní obsah

Galásek: Na jaře musíme vyhrávat, abychom šli přes soupeře

PRAHA

Pravděpodobně bez svého kapitána Tomáše Galáska nastoupí česká fotbalová reprezentace v utkání proti Slovinsku. Hráče Ajaxu Amsterodam stále trápí bolavá třísla, která si znovu poranil při víkendovém tréninku. Na návrat se už moc těší a v rozhovoru pro deník Právo říká: "V reprezentaci jsem neřekl zatím poslední slovo, stejně jako další kluci si chci zahrát na mistrovství světa a také tam něčeho dosáhnout."

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Galásek

Článek

Stále zůstáváte na marodce, Ajax hraje bez vás, jak na tom vlastně jste zdravotně? Zrovna ne nejlépe. Už jsem to o víkendu zkoušel se střelbou, ale při jedné ráně mě znovu píchlo v třísle a musel jsem trénování nechat. Smůla. Už jsem věřil, že si v neděli proti Haagu zahraji alespoň pár minut. Teď musím zase čekat.

Vy nejste zrovna trpělivý pacient...To nejsem, přitom vím, že s přibývajícím věkem musím být opatrnější a nic neuspěchávat. Jenže já nejsem zvyklý marodit, i když v posledních dvou letech jsem si užil dost potíží se svaly, třísly a zády.

Kdy vám začaly problémy s třísly? Vlastně už na podzim v utkání s Rumunskem, kdy se ozvala bolest zad, pak to pokračovalo do svalu a do třísel. Nejhorší na tom je, že při těchto potížích nemůžete říct, že do čtrnácti dnů jste zpátky. Může to být dřív, ale také později. Záleží, jak se s problémy vyrovná tělo. Neporučíte mu. Zkusil jsem to a jak jsem dopadl... Pro mne je nejhorší, že nevidím ten horizont, kdy se vrátím. Musím být trpělivý a čekat.

Nemáte obavu, že ztratíte místo v sestavě Ajaxu? Takhle nemohu přemýšlet, to by bylo zbabělé. Chtěl jsem být rychle fit, abych se vrátil, a uspěchal jsem to. Nebojím se, že by mi trenér nedal šanci.

Jak se vám líbí Ajax z tribuny?Hezky se na jeho hru kouká. Mám radost, že jsme deset kol v řadě neprohráli a sbíráme body. Hlavně se zlepšila situace uvnitř mužstva. Jako starší hráč, tedy jeden z těch, kteří mají v týmu slovo, z toho mám radost.

Co říkáte výkonům Zdeňka Grygery? Ten se mi také líbí a mám z něj radost i jako kapitán reprezentace. Hraje opravdu dobře, i když ne to, co po něm asi bude chtít trenér Brückner.

Snad nehraje Grygera na hrotu? To ne, ale měli jsme problémy se stoperskou dvojicí. Trenér se ptal i starších hráčů, co si o tom myslí a jak by situaci řešili. Řekl jsem mu, že bych tam zkusil spolu s Francouzem Escudem Zdeňka. On to zkusil a ti dva se perfektně chytli. Hrají dobře a dostávají minimum branek. Možná je to na druhou stranu dobře, že Zdeněk má další možnost uplatnění. O tom, že je výborný na pravém i levém okraji obrany, se ví léta. Teď se ukázalo, že může hrát bez problémů i v jejím středu. Ale on něco říkal, že i ve Spartě, když bylo třeba, hrál stopera.

Nepověsíte kopačky na hřebík a nestanete se trenérem nebo alespoň poradcem? To určitě ne. Chci ještě nějaký rok hrát fotbal na špičkové úrovni. Také v reprezentaci jsem neřekl zatím poslední slovo. Stejně jako další kluci si chci zahrát na mistrovství světa a také tam něčeho dosáhnout. Konec kariéry je daleko, udělám všechno proto, aby to tak bylo.

Proti Slovinsku asi nebudete k dispozici... Pochybuji a nemělo by smysl riskovat. V národním mužstvu to připomíná loňskou situaci, kdy jsme měli na začátku jara také hodně zraněných, ale pak se mužstvo dostalo do skvělé formy. Určitě ale přijedu na Fotbalistu roku, jen druhý den místo do Mariboru poletím zpátky do Amsterdamu.

Ajax letos ligu nevede, má ještě šanci na titul? Naším cílem je pohárová Evropa. Už jsem řekl, že jsme dobře zakončili starý rok a výborně rozjeli nový. Pořád máme šanci i na titul, ale minimálně na druhou příčku, která by nás posunula k branám Ligy mistrů. Navíc Eindhoven i Alkmaar máme doma, což může být výhoda, pokud nebudeme zbytečně ztrácet s jinými soupeři. Pokusíme se dostat co nejdál i v Poháru UEFA. Jaro bude nabité, je o co hrát. Už se těším, až u toho budu.

Co vidíte jako nejdůležitější na jaře z pohledu reprezentace? Na jaře musíme vyhrávat, abychom šli přes naše soupeře a dostali je pod tlak. Ideální by bylo posunout se v tabulce před podzimem tak, aby oni museli honit nás a ne my je.

Jarní los tohle nabízí... Žádné podceňování! Třeba Finové budou velmi nepříjemní, pořád mají o co hrát. I ti zdánlivě lehcí soupeři mohou komukoliv zkomplikovat situaci, včetně nás. Tahle skupina je o každém bodu a gólu. Musíme na jaře s reprezentací zabodovat naplno. Tohle si uvědomujeme všichni a nikdo nic nepodcení. Za kluky ručím. Věřím, že nás přijdou povzbudit i fanoušci, i když se jim někteří soupeři nebudou zdát zrovna atraktivní.

Souhlasíte s trenérem Brücknerem, že se o postupu bude rozhodovat až v podzimním závěru kvalifikace? Bez výhrad, ale my musíme bodovat na sto procent, abychom diktovali vývoj ve skupině. Musíme mít boj o postup ve svých rukách a nesmíme být závislí na výsledcích druhých. Důležité bude bodovat v Rumunsku, to vidím jako nesmírně obtížný úkol. O nic lehčí ale nebude porazit doma Nizozemsko. V Praze je porážíme, určitě budou chtít tuhle šňůru přetrhnout. Jenže vyhrávat doma je povinnost. Když se to podaří, budeme moci jet v klidu do Finska. Určitě pro nás bude lepší, pokud tam pojedeme s tím, že bude dobré vyhrát, než že to bude bezpodmínečně nutné.

Věříte v sílu tohoto mužstva? Určitě, protože je nejméně tak dobré, jako bylo v Portugalsku. Na mistrovství světa může dosáhnout velmi dobrého výsledku.

I bez Pavla Nedvěda? I bez něho, bude-li to nutné, ale nechci rozviřovat další diskuse kolem Pavla. Situaci nesmyslné spekulace a řeči nepomohly. Můj názor je jednoznačný a mohu říct, že jsem se na něm shodl i s dalšími spoluhráči z reprezentace. Pavel má do národního mužstva neustále dveře otevřené, protože je pořád jedním z nás a my ho kdykoliv rádi přivítáme.

O jeho kvalitách vůbec nelze pochybovat. Záleží na něm, jak se bude cítit zdravotně. Na ničem a nikom jiném. Štve mě, když o tom pořád někdo spekuluje a vymýšlí nesmysly, kterými všemu jen škodí. Přál bych si, aby se Pavel vrátil co nejdříve a věřím, že se vrátí. On má totiž reprezentaci rád a také chce hrát na mistrovství světa.

Reklama