Hlavní obsah

V Itálii musíme dát první gól, pak se dá vítězství uhrát, věří Hušbauer

Praha

Poprvé se dostal do základní sestavy národního týmu, na páteční kvalifikační fiasko s Arménií ale třiadvacetiletý záložník Josef Hušbauer nebude vzpomínat v dobrém. Však také po prohře špatně spal. Přesto ale neztrácí víru, že se v úterý v Turíně dá vyhrát a naděje na baráž bude dál žít...

Foto: Michal Doležal, ČTK

Josef Hušbauer (zleva), Ondřej Kušnír, Libor Kozák a Michael Rabušic při tréninku české fotbalové reprezentace před odletem ke kvalifikačnímu duelu do Itálie.

Článek

Jak se vám spalo z pátku na sobotu?

Po tom zápase nic moc. Chtěli jsme vyhrát, nevyhráli jsme, to se vždycky usíná hůř.

Čím si vysvětlujete výsledkový kolaps po tak obrovském tlaku?

Bylo to o prvním gólu. Chtěli jsme ho dát my a nedali. Naopak se z dálky trefili Arméni a na nás padla deka. Začátek druhé půle také nebyl ideální, ale pak jsme znovu získali převahu a vyrovnali. Chtěli jsme tři body, tak jsme to víc otevřeli a bohužel se nám to nevyplatilo.

Koncovka byla žalostná. Ani vy jste se nedostal ke své tradiční ráně...

Měl jsme tam jednu nebo dvě střely, ale nebyly nic extra.

Prý vám po utkání promlouval do duší šéf asociace Miroslav Pelta?

V kabině byl, ale nic neříkal nebo jsem u toho zrovna nebyl.

Trenér Michal Bílek přesvědčoval po zápase, že jedete do Itálie vyhrát. Věříte tomu?

Nic jiného nám nezbývá. Pokud chceme myslet na postup, tak tam vyhrát musíme. Uvidíme, jak se k zápasu Italové postaví. Mají sedmnáct bodů, zbývá jim jen krůček. Může se stát, že k utkání nepřistoupí pod tímto dojmem na sto procent, ale na to nelze spoléhat. My se soustředíme na svůj výkon. Musíme jít třem bodům naproti a pak se uvidí.

Co vás vede k přesvědčení, že ve třech zbývajících zápasech uděláte devět bodů, když jste jich stejně tolik udělali v sedmi utkáních, z nichž jste jednou porazili nejslabší tým skupiny Maltu...

Dokud šance žije, musíme v ní věřit. Doma se nám moc nedařilo, vyhráli jsme jediný zápas. Víc se reprezentaci dařilo venku, takže doufáme, že to vyjde i tentokrát. Zápas v Itálii rozhodne. Když urveme tři body, žijeme. V opačném případě by to byl nejspíš konec.

Podle vás se dá v Itálii opravdu vyhrát?

Musíme vyjít z dobrého výkonu, který jsme proti nim podali v červnu na Letné, kdy jsme byli lepší, ale nedali jsme gól. Bulhaři tam sice v pátek prohráli, ale odehráli velmi dobrý zápas. Pojedeme tam prostě překvapit.

Čím chcete ostřílené Italy překvapit?

Musíme dát co nejdřív gól a pak hrát víc zezadu. Prostě půjdeme za vítězstvím.

Dát gól... Vždyť proti Arménům jste si nevytvořili moc šancí a zakončení bylo žalostné. Co s tím chcete za těch pár desítek hodin udělat?

To je bohužel pravda. Měli jsme pár hlaviček ze standardek, ale nic z nich. Ze sedmnácti rohových kopů jsme nevyužili jediný. Měli jsme udělat víc. Chce to víc klidu. Zlomit se to dá.

V červnu Italové v Praze nepředvedli nijak úchvatný výkon, spíš se zdálo, že se v Česku jen stavili cestou na Pohár FIFA. Doma ale budou hrát nepochybně jinak...

Uvidíme, jaké to bude tam. Někdy se hraje venku lépe, než doma. Znám to i ze Sparty.

Nejprve se ale musíte dostat z psychické kocoviny po prohraném zápase. Zvládnete to?

Po prohře to je vždycky těžší, zejména po takovém zápase, jako byl ten páteční. Už se soustředíme jen na Italy. Každý to vyhání z hlavy po svém. Někdo klidem, jiný muzikou nebo filmy. Jak to mám já, neřeknu, ale umím to.

Nemrzí vás, že jste zklamali fanoušky, kteří vám uvěřili, že mužstvo hraje lépe a dokáže vybojovat baráž. Myslíte, že vám budou dál věřit?

Mrzí nás to i kvůli nim, protože byli skvělí. Záleží na nich, jestli nám budou dál věřit. Snad nás budou dál podporovat. Měli jsme pár dobrých zápasů, bohužel zlepšení jsme nepotvrdili doma s Arménií.

Reklama