Hlavní obsah

Brückner: Bez pokory nepřistupujeme k žádnému zápasu

PRAHA

V pondělí se před sobotním kvalifikačním utkáním mistrovství světa s Finskem sešla česká fotbalová reprezentace. V pražském hotelu Praha nechyběli ani hráči Dortmundu Tomáš Rosický a Jan Koller, kteří mají zdravotní problémy. Jako jediný scházel Marek Jankulovski z Udine. Reprezentace se v sobotu utká v Teplicích s Finskem, 30. března nastoupí v Andoře proti tamnímu výběru.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

Na srazu se nejvíce řešila právě zranění dortmundských fotbalistů, která komplikují trenéru Karlu Brücknerovi taktické plány. "Tomáš Rosický by měl být do dvou až tří dnů v pořádku, Jenda Koller má svalové zranění, které většinou bývá nečitelné," řekl reprezentační trenér na tiskové konferenci.

Jak dopadne sobotní zápas ČR - Finsko?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Koller má drobnou trhlinu v zadním stehenním svalu na levé noze. Hráče budeme dva dny intenzivně léčit, ve středu nebo ve čtvrtek dopoledne zkusíme nohu v zátěži. Rosický se cítil nachlazený a unavený, v posledních dnech se jeho stav ale výrazně zlepšil. Nabízeli jsme mu úlevu v tréninku, kterou odmítl. Jinak jsou všichni po zdravotní stránce připraveni nastoupit," upřesnil zdravotní stav národního celku reprezentační lékař Petr Krejčí.

Zdravotní komplikace mohou ještě přinést dodatečnou nominaci, kterou trenéři zváží. "Uvidíme po prvním tréninku, pak se rozhodneme. Ani si nepamatuju, jestli jsme někdy bez Jendy Kollera nastoupili. Ale nabízí se alternativa s Vráťou Lokvencem, jsou si typově hodně podobní. Lokvenc v posledních týdnech vypadá velmi dobře, určitě by to zvládl. Nebyl by to takový zásah," tvrdí Karel Brückner.

Ztratit může i favorit se slabším soupeřem

Národní celek čeká dvojutkání s relativně lehčími soupeři, Finsko po sobotním zápase v Teplicích čeká duel s Nizozemskem. Reprezentační kouč ale nepovažuje nastávající blok utkání za rozhodující. "Všechny zápasy jsou důležité, rozhodovat o postupujících se ale bude určitě až v posledních kolech. Navíc je vidět, že i silnější týmy mohou ztratit body s relativně slabšími soupeři, jako se to povedlo Rumunsku i Nizozemsku."

To nechce Brückner riskovat a i proto se rozhodl pro trénink za zavřenými dveřmi. "Úplně nové varianty zkoušet nebudeme, ale nějaké změny tam budou. Taktický trénink si pohlídáme, uzavřený trénink je naprosto normální věc."

Soupeř je papírovým outsiderem, přesto český výběr nehodlá nic podcenit. "Je pravda, že nás na jaře čekají čtyři zápasy s relativně lehčími soupeři. Nepodceňujeme ale nikoho, každého protivníka respektujeme. Finové mají systém, jejich hra je kompaktní, sestava stabilizovaná. Navíc jejich hráči účinkují ve špičkových evropských soutěžích," varuje Brückner.

Dvanáct bodů by bylo příjemných

Cíl má ale kouč jasný. "Bylo by příjemné do podzimní části kvalifikace nastoupit se ziskem 12 bodů. Ale bez pokory nepřistupujeme k žádnému zápasu," dodává.

Reprezentace zůstane do čtvrtka v Praze, pak se přesune do Teplic, kde se kvalifikace v sobotu hraje. Překvapivě brzy se v České republice představí i sobotní soupeř. Finský celek má sraz už v úterý v Praze, kde bude trénovat také na strahovském stadiónu. Podle informací mluvčího české reprezentace Lukáše Tučka je na sobotní duel v Teplicích zatím prodáno 8 000 vstupenek.

Reklama