Hlavní obsah

Máš to za deset tisíc, slyšel debutant Čelůstka v gólové euforii

Radek MalinaSport.czPrávo
Aktualizováno

Pouhých 145 vteřin prvního zápasu v národním mužstvu potřeboval obránce Ondřej Čelůstka k premiérové trefě. V průběhu pátečního duelu s Kanadou se však následně strachoval, aby jeho debut neskončil ostudou. „Za vítězství vděčíme Petru Čechovi," chválil zkušeného spoluhráče čtyřiadvacetiletý obránce anglického Sunderlandu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Střelec úvodní branky Ondřej Čelůstka (vpravo) bojuje o míč s Tosaintem Rickettsem.

Článek
Fotogalerie

Na debut v reprezentaci jste si musel počkat, ale lépe dopadnout nemohl, že? Hned ve třetí minutě přípravného utkání s Kanadou jste skóroval, navíc reprezentace potřetí v řadě vyhrála.

Mám hezký pocit, tak jsem si debut představoval. Naposledy jsem skóroval ještě při angažmá v Turecku na podzim před dvěma lety. Jsem za trefu rád i z jiného důvodu. Před dvěma týdny mi zemřela babička, které bych chtěl gól věnovat.

Věděl jste při standardní situaci Krejčího, kam míč přiletí, nebo šlo spíše o náhodnou akci?

Jednalo se o signál, který jsme chystali na tréninku. Krejčí mi míč dobře naservíroval, já jej pouze lehce usměrnil. A pokladník národního mužstva Tomáš Hübschman mi ještě, než jsem si stačil vychutnat euforii hlásil, že zaplatím deset tisíc za první gól.

Neměl jste v následných minutách obavy, aby váš reprezentační debut neskončil blamáží, protože Kanada měla několik velmi dobrých šancí vstřelit branku?

Trošku jsem se bál. Musíme poděkovat Petru Čechovi, který chytil penaltu a ještě jednu velkou šanci Kanady. Neumím si náš výkon v prvním poločase vysvětlit. Byli jsme strašně neklidní, chyběl nám pohyb a přesnost.

Přitom po brance ve třetí minutě měl český tým ideální pozici, aby zápas proměnil v exhibici.

Jenže ani vedení nám nedodalo potřebnou jistotu a trvalo nám dlouho, než jsme se rozjeli. Po přestávce jsme měli více balónů a zlepšený projev jsme potvrdili druhým gólem. Do přestávky měla Kanada více ze hry, klíčovým momentem byla chycená penalta

Se svým výkonem při prvním utkání v národním mužstvu jste byl spokojený?

Určitě jsem mohl hrát lépe. Mně osobně rychlá branka dodala klid, ale určitě jsem měl být více aktivní dopředu a hru zpřesnit. V obraně jsem myslím zvládl vše v pohodě, ostatně Kanada nás zase tolik neprověřila, nebyla v blízkosti pokutového území nebezpečná.

Cítíte, že jste do reprezentace vkročil dostatečně rázně, aby vás při dalším srazu nominace neminula?

Nechci předbíhat. Bude záležet na mých výkonech v Sunderlandu, kam se vracím v neděli. Během víkendu mám volno, a tak budu mít dostatek času si s rodinou užít reprezentační premiéru. V Olomouci na tribuně byla celá moje rodina, přítelkyně a její rodina, proto jsem byl moc rád za gólový debut. Abych dostal šanci jej zopakovat, musím především stabilně hrát Premier League.

Reklama

Související témata: