Hlavní obsah

Naprosto bezbolestná nominace na Nory. Vrba se shodl s konzultantem Brücknerem na kádru z 95 procent

Praha
Aktualizováno

Shoda mezi novým reprezentačním koučem Pavlem Vrbou a jeho zkušeným olomouckým předchůdcem u národního týmu Karlem Brücknerem nastala při nominaci na první mezistátní zápas roku proti Norsku téměř stoprocentní. „Když jsme si navzájem ukázali papíry, na nichž jsme měli jména hráčů napsaná, z pětadevadesáti procent byla stejná,“ potvrdil Vrba, že se jejich myšlení, a tudíž i fotbalová filosofie ubírá stejným směrem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba během nominační tiskové konference.

Článek

Volba byla samozřejmě na Vrbovi, který jako hlavní trenér nese za nominaci a ostatně i za premiérové vystoupení proti Norům 5. března v pražském Edenu odpovědnost. Nominace mu žádné problémy nedělala...

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Vůbec nic bolestivého. Šlo o mé rozhodnutí, které se zrodilo ze sledování hráčů, kontaktů a hovorů s nimi, sezení u televize a internetu. Ctil jsem zásadu hlásanou hned, jak jsem se národního týmu ujímal. V reprezentaci figurují hráči, kteří mají silnou pozici ve svých klubech," objasňoval trenér Pavel Vrba svůj osmnáctičlenný výběr, v němž se pochopitelně objevují rutinéři Tomáš Rosický a Petr Čech a v němž není žádná nová tvář.

Pro Hlouška mluví pozice i univerzálnost

Pravdou ale je, že někteří hráči se do národního celku vrací po delší odmlce... Třeba Adam Hloušek z Norimberku.

„Má v klubu tak silnou pozici jako málo našich hráčů v bundeslize. Při rozhovoru s trenérem Norimberku jsem pociťoval, jak si ho tam váží. Hlouškovou výhodou je navíc jeho univerzálnost, protože může hrát jak levého záložníka, tak i obránce," vysvětloval trenér Vrba, proč na Hlouška ukázal.

Stejně tak v jeho výběru figuruje sparťanský Ladislav Krejčí, i když se v jarní premiéře proti Brnu zranil a utkání nedohrál.

„Trochu problém. Hned po zápase na Letné jsme se na jeho zdravotní stav informovali, ale až dva tři příští dny ukáží, jak na tom bude. Jestliže se objeví v nominaci Sparty na příští ligový duel s Bohemkou, v reprezentačním kádru zůstane."

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravné utkání s Norskem:
PostJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiPetr ČechChelsea1060
Tomáš VaclíkSparta10
ObránciFrantišek RajtoralHannover130
Theodor Gebre SelassieBrémy271
Marek SuchýBasilej170
Ondřej MazuchDněpropetrovsk30
David LimberskýPlzeň230
Michal KadlecFenerbahce Istanbul518
ZáložníciTomáš RosickýArsenal9321
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck571
Vladimír DaridaFreiburg150
Bořek DočkalSparta62
Josef HušbauerSparta60
Adam HloušekNorimberk50
Ladislav KrejčíSparta41
Daniel KolářPlzeň172
ÚtočníciDavid LafataSparta297
Matěj VydraWest Bromwich92

Pro absenci nováčků má trenér logické vysvětlení. „V jedenadvacítce jsou určitě zajímaví hráči, o jejichž nominaci jsme pochopitelně uvažovali. Ale protože na mladou reprezentační garnituru čeká v příštím roce evropský šampionát, nechceme ji v tuto chvíli oslabovat. Čímž ovšem neříkám, že třeba za dva měsíce se nemohou v áčku dva hráči objevit," pravil Vrba a připomínal, že hlavně sparťanští mladící jsou na dobré cestě a mají směrem vzhůru nakročeno.

„My ale zároveň chceme, aby posun mladých hráčů byl plynulý, aby se v áčku neobjevovali jen na srazech a v zápasech pak odehráli pouze dvě tři minuty. Jde o to, aby měli v seniorské reprezentaci výraznou pozici," objasňoval svou filosofii.

Plašilova absence? Nedostává prostor

Z ní pochopitelně pramení i absence některých zkušených legionářů, kteří bývali v minulosti stabilními členy základní jedenáctky, a Vrba na ně tentokrát neukázal. Konkrétně případ Jaroslava Plašila...

„Ale i to je logický krok, protože v italském angažmá nedostává v klubu takový prostor, jaký by vzhledem ke svým zkušenostem i věku dostávat měl. Jeho pozice tudíž není tak výrazná," podotkl kouč. Naproti tomu nominaci Gebre Selassieho, jenž v bundeslize stále marně hledá někdejší skvostnou formu, Vrba obhajoval.

„Jeho Brémy na tom nejsou bodovým ziskem tak, jak by si představovaly, což na něho dopad určitě má. Když ale Gebre do bundesligy odcházel, ofenzivní kvality v sobě měl a přesvědčoval o nich. Právě on je jedním z hráčů, kteří by mohli a měli naplnit mé představy o ofenzivním fotbale, který chci s reprezentací praktikovat," stojí si za svým Vrba.

Budeme vás bavit, slíbil kouč

Poprvé o nové filosofii infikované národnímu týmu bude chtít přesvědčit ve středu 5. března v pražském Edenu, kde se jeho tým utká v přátelském duelu s Norskem.

„Pokud by na zápas přišlo dvacet tisíc lidí, jako když jsme v Edenu hrávali Ligu mistrů s Plzní, budu spokojený a i hráči se určitě publiku odmění patřičným výkonem. Dopředu mohu slíbit, že budeme chtít hrát ofenzivní fotbal, aby se lidé bavili," zval nový reprezentační kouč fanoušky do ochozů na svou premiéru na lavičce národního celku.

Reklama

Související témata: