Hlavní obsah

Vrbův slib před Norskem: Budu hrát fotbal, jímž jsem známý. Útočný, s velkou ofenzivní silou

Praha

Konečně se dočká... V dnešním podvečeru čeká na nového trenéra české reprezentace Pavla Vrbu premiéra, na kterou je natěšený celý fotbalový národ. S explzeňským koučem by totiž mělo dojít i ke vzkříšení národního týmu. Fotbalovému tedy určitě. „Pro nás je ovšem důležitá nejen hra, výkon a projev mužstva, ale i výsledek,“ připomíná Vrba před přátelským duelem s Norskem, jenž se hraje dnes od 18.30 v pražském Edenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace před utkáním s Norskem.

Článek

Zvyklosti asi neporušíte a sestavu s předstihem neoznámíte, takže alespoň dotaz, jak dlouho vám trvalo, než jste ji dal dohromady?

Už do nominace jsem vybíral hráče s představou o sestavě, kterou bych chtěl na hřiště poslat, takže v tomto směru jsem jasno měl a mám. Ale i u národního týmu ctím zásadu, že první se mají sestavu dozvědět hráči. Nemluvě pak o tom, že bych chtěl dát proti Norům příležitost všem nominovaným, a přitom nikoli jen na pár minut v závěru střetnutí. Pošlu je na hřiště v blocích, aby se mohli ukázat v průběhu celého poločasu, nebo alespoň půlhodiny.

Zápas ČR - Norsko se hraje v pražském Edenu od 18.30, přímý přenos vysílá ČT Sport, on line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz

Základní stavební kameny jsou ovšem určitě dané. A jejich role docela určitě také. Třeba Rosický do vašich představ ofenzivním fotbale dokonale zapadá...

Pochopitelně že budu chtít využít jeho silných stránek. Byla by škoda, aby se při rozehrávce pohyboval mezi stopery, když je pro soupeře nebezpečný v ofenzívě.

Nemluvě o tom, že po prodloužení smlouvy s Arsenalem vyloženě ožil a už z něho zase srší doslova mladický elán...

Na hráčích se i v reprezentaci pochopitelně odráží stavy, s nimiž se vyrovnávají v klubu. Zvláště, když působí v takovém top klubu, jakým je Arsenal. Proto je jen dobře, že Tomáš má své věci rozhodnuté a budoucnost vyřešenu, neboť pro národní tým to samozřejmě představuje výhodu.

I z náznaků je patrné, že jako s jedním ze stavebních kamenů svého týmu napevno počítáte i s Hübschmanem...

V zápasech Šachatru v Plzni, kde Hübschman nastoupil, a poté v domácí odvetě na Ukrajině, kde v sestavě absentoval, byl patrný význam tohoto hráče pro mužstvo. Kdyby hrál Hübschman i v Doněcku, měla by Viktoria cestu za výhrou a postupem mnohem složitější.

Fotbaloví fanoušci si vás k reprezentaci doslova vymodlili, protože čekají jiný fotbal, který teď bude národní tým předvádět. Útočný, ofenzivní, naplněný góly, prostě takový, jaký jste hrál s Plzní. Je pro vás velkou výhodou, že máte v kádru celou řadu fotbalistů, jež jste právě v Plzni vedl a pro něž není problém akceptovat vaše požadavky?

Pochopitelně to pomáhá, neboť jsme společně prožili pět let, ale není to jen o hráčích Plzně. Nevedu žáky či dorostence, které bych musel učit, nejsem v klubu, abychom představy uváděli do praxe třeba tři měsíce. V reprezentaci jsou fotbalisté, kteří jsou na vyšší úrovni než v klubech, takže mají schopnost vnímat a naplnit, co od nich požaduji, přičemž k tomu nepotřebují měsíce ani týdny.

A ony zmiňované představy docela určitě vychází z vaší fotbalové filosofie preferující útočné pojetí...

Samozřejmě. Chci, abychom se prezentovali fotbalem, jímž jsem známý. Útočným, s velkou ofenzivní silou, kterou budou podporovat zezadu i obránci.

Takže si můžete být jistý, že i fanoušky budete mít od samého začátku reprezentační mise na své straně, což pro trenéra určitě představuje velkou výhodu.

Tvrdím, že atmosféru mezi fanoušky vytváří hráči, čehož je třeba právě Plzeň dokladem. Nebyla o Vrbovi, ale o lidech, kteří v klubu pracovali a měli obrovské ambice, o fotbalistech, kteří tam byli a měli vysokou kvalitu. To bylo rozhodující, protože některý hráč odejde do ciziny a trenér třeba na jinou štaci, ale mužstvo a klub by měl fungovat dál. A Plzeň dál jde.

Reklama

Související témata: