Hlavní obsah

Vrba plánuje istanbulskou loupež. Nešlo by ale o postupový klíč, tvrdí při představě, že i Turky porazí

Istanbul

V nadoblačných výšinách by se rozhodně nevznášel, i kdyby se mu v dnešní istanbulské noci podařilo zopakovat měsíc starou výhru nad Nizozemskem. A euforii by trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba nepropadal, ani kdyby v kvalifikační konfrontaci s Turky vyloupil i stadión Fenerbahce. „Šlo by pouze o dobrý začátek, nikoli o klíč k úspěšně zvládnuté kvalifikaci,“ pravil věcně před druhým dílem bojů o EURO 2016.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Tomáš Rosický a trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace

Článek

Před cestou k pokračování kvalifikace v Turecku a Kazachstánu jste se nechal slyšet, že plánujete import čtyř bodů. Nezdá se vám to teď trochu málo, když se reprezentace půlměsíce ocitla vzhledem ke spoustě zraněných hráčů v takových problémech?

Turci rozhodně nejsou v situaci, kdy by jim absence tří či dokonce pěti fotbalistů měla dělat problémy. Naopak, může to být výzva pro další hráče, kteří na svou příležitost čekají. Vždyť domácí celek je poskládán ze tří top mužstev turecké ligy a doplněn o legionáře ze zahraniční.

Kvalifikační zápas Turecko - ČR se hraje dnes ve 20.45 našeho času, rozhoduje ho Švéd Eriksson, přímý přenos vysílá ČT Sport.

Jenže v tuto chvíli je pod obrovským tlakem, který vyvolala úvodní prohra na Islandu...

A kdo není pod tlakem? My si to zažili před zápasem s Nizozemskem, kdy jsme se pod ním ocitli také. Turci ztratili tři body na Islandu, takže jejich situace není optimální, ale o to bude vzájemné střetnutí složitější pro nás. I vzhledem k vyprodanému stadiónu a bouřlivému prostředí, jež nás na Fenerbahce čeká.

Takže své plány a cíle jste nepřehodnotil ani za nové konstelace?

Byl bych spokojený, kdybychom z Turecka a Kazachstánu dovezli tři body, přičemž nezáleží kde a v jakém sledu je získáme. Máme tři z konfrontace s Nizozemskem a přidat další čtyři, byl bych spokojený. Šlo by o výborný vstup do kvalifikace. Ale o nic víc...

Naznačujete tím, že Turky přes prohru na Islandu z postupové rulety nevyřazujete a dál s nimi počítáte?

Ale samozřejmě. Největším favoritem naší skupiny pro mě zůstává přes výsledek z Prahy Nizozemsko, zatímco my, Turecko a Island budeme bojovat o druhé postupové místo.

Nizozemce jste porazili, teď vás čeká Turecko. Dá se hra prvních dvou kvalifikačních soupeřů porovnat?

Bude to podobný zápas, jako před měsícem v Praze s Oranje, protože oba týmy hrají obdobným stylem. Nejde jen o techniku, úžasnou práci s balónem a o to, že se turečtí fotbalisté dovedou prosadit v každé situaci, ale i o taktickou vyspělost jejich celku.

Mluvíte o domácím mužstvu s respektem. Na co budete při přípravě apelovat a co budete především svým svěřencům akcentovat?

Že musíme hrát organizovaně a počínat si aktivně, že nesmíme hrát zezadu, ale musíme naopak využívat každou příležitost k protiútoku. Věřím, že máme potřebnou kvalitu, abychom zápas zvládli.

Když postavíte vítěznou sestavu ze zápasu s Nizozemci, neměl by to být problém.

Říká se sice, že se vítězná sestava nemění, ale já v ní pravděpodobně nějakou změnu udělám.

Takže ještě váháte? To proto, že v porovnání s předchozím duelem máte v sestavě i Sivoka a Plašila?

Vůbec ne. Jsem naopak rozhodnutý, jak by mělo složení mužstva vypadat, ale nejdříve sestavu oznámím hráčům, což považuji za základní slušnost.

Jak dopadne kvalifikační zápas o postup na EURO 2016 mezi Tureckem a Českou republikou?
Vítězstvím České republiky
56,9 %
Remízou
27,4 %
Vítězstvím Turecka
15,7 %
Celkem hlasovalo 4678 čtenářů.

Reklama

Související témata: