Hlavní obsah

Kazachstán - Česko 2:4Bez kapitána, na umělce, přesto vítězný kvalifikační pochod českého týmu pokračuje

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Dočkal 0 : 1
45. Lafata 0 : 2
57. Krejčí 0 : 3
84. Logviněnko 1 : 3
88. Necid 1 : 4
90. Logviněnko 2 : 4
Záznam online reportáže

Astana

Ani umělá tráva, ba ani absence zraněného kapitána Tomáše Rosického nezastavila vítězný pochod české fotbalové reprezentace kvalifikací o EURO 2016. V daleké Astaně si po výhře 4:2 nad Kazachstánem připsala na konto už třetí výhru, takže dominuje skupině A s plným počtem devíti bodů. Tažení za vidinou finálového turnaje ve Francii má tudíž národní tým rozehrané doslova pohádkově, neboť podobné vykročení a hlavně obdobný bodový profit překonává všechny představy.

Foto: Alexei Filippov, ČTK/AP

Tomáš Sivok (vlevo) gratuluje střelci Bořku Dočkalovi ke gólu v utkání proti Kazachstánu.

Článek
Fotogalerie

Ještě před utkáním se zkoušel kapitán Rosický pod zataženou střechou Astana Areny rozcvičit, nakonec však on i trenér usoudili, že riziko by bylo v kvalifikační konfrontaci příliš velké. Nakopnuté lýtko ho dál pobolívalo, takže raději usedl mezi náhradníky a na jeho místě se v sestavě české reprezentace objevil plzeňský Kolář.

Kvalifikační střelec obstaral vedení

Pár minut stačilo, aby bylo hned zřejmé, že s nezvyklým povrchem budou mít čeští fotbalisté přece jen potíže. V úvodu duelu určitě, což bylo patrné třeba v momentě, kdy nikým neatakovaný Kadlec posílal přihrávku Sivokovi, jenže balón nabral na umělém trávníku tak nepředvídatelnou rychlost, že by ho ani sprintující Bolt nedostihl.

Naštěstí má Vrbův tým ve svém středu kvalifikačního střelce Dočkala. Trefil se proti Nizozemcům, zařídil výhru v Turecku, obstaral vedoucí gól i v Kazachstánu. Vůbec první střelou mířící na bránu a už po třinácti minutách k tomu!

Rosického náhradník Kolář ho na hranici šestnáctky perfektně našel a proti Dočkalově přízemní střele k tyči neměl domácí Sidelnikov nárok. Samo sebou že šlo o moc důležitou trefu, protože vnesla do řad českého týmu potřebný klid, zatímco na Kazachy dopadla.

Lafata se postaral o klid

Až po půlhodině se hlavně za pomoci autů vhazovaných až do Čechovy šestnáctky, ale i zlepšeného pohybu a většího důrazu, domácí probrali. Zmohli se i na několik závarů, ale skutečné nebezpečí z nich nehrozilo. A když už se Chizničenko ke střele přece jen uvolnil a dostal se ke střelbě, bránu netrefil.

Domácí vzepětí mělo ovšem krátké trvání, neboť pár vteřin před odchodem do kabin ho Lafata definitivně uťal. Z pozice pro sebe tolik typické, neboť po akci Limberského a přihrávce letenského spoluhráče Kadeřábka dopravil míč z pár kroků do prázdné brány.  Produktivita vskutku znamenitá, neboť ze dvou střel mířících mezi tyče vytěžil Vrbův tým dvougólové vedení.

Krejčí trestal promptně

Po půli ještě zkusili vstát Kazaši z mrtvých, Logviněnko trefil dokonce po jedenácti minutách ve skluzu v největší domácí šanci boční tyč, jenže za přílišnou ofenzivní troufalost byli ztrestáni. A zase promptně, neboť po centru Dočkala se dostal před gólmana Krejčí a pohodlně skóroval potřetí.

Od tohoto momentu se už proměnilo úsilí Kazachů pouze ve snahu zmírnit prohru a vstřelit alespoň čestný gól.

Divoká přestřelka na závěr

Pokoušeli se o to vehementně, Tagybergen se dokonce prodral do vyložené šance, ale bránu přestřelil, nakonec však Logviněnko Čechovi radost z čistého konta překazil a výsledek šest minut před koncem zkorigoval.

Čestný gól měl ovšem pro domácí hořkou pachuť, neboť hned po něm schytali čtvrtý úder, o který se postaral Necid.

Střídající "nizozemský" specialista na umělou trávu tak v divoké závěrečné přestřelce završil zaslouženou výhru české reprezentace, na níž nic nezměnila ani druhá trefa namlsaného Logviněnka, který hlavou překonal Čecha.

Kvalifikace o postup na EURO 2016
Kazachstán - ČR 2:4 (0:2)
Branky: 84.  a 90.+1.Logviněnko - 13. Dočkal. 45. Lafata, 57. Krejčí, 88. Necid. Rozhodčí: Gestranius - Manukka, Nevalainen (všichni Finsko). ŽK: Tagybergen, Nuserbajev, Šomko - Kolář, Darida.
Kazachstán: Sidelnikov - Vorotnikov, Abdulin, Logviněnko - Mirošničenko ( 83.Bejsebekov), Tagybergen, Karpovič (58. Konysbajev), Šomko - Islamchan - Nuserbajev, Chižničenko (71. Nurgalijev). Trenér: Krasnožan.
ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok (81. Procházka), M. Kadlec, Limberský - Darida, Vácha - Dočkal, Kolář, Krejčí (69. Pilař) - Lafata (79. Necid). Trenér Vrba.

Reklama

Související témata: