Hlavní obsah

Duel Islandu s Nizozemskem zná Vrba už zpaměti. Seveřané jsou hladovější než ostatní, říká trenér

Praha

Bude to jiný soupeř, než na jaké jste dosud v kvalifikačních konfrontacích o EURO 2016 naráželi. A bude se lišit i od protivníků, s nimiž se potkáváte se svými klubovými celky v ligových soutěžích, nebo na evropské pohárové scéně. „To proto, že islandská reprezentace ortodoxně vyznává rozestavení 4 - 4 - 2, které zase až tolik mužstev v Evropě ve svém repertoáru nemá,“ připomene reprezentační kouč Pavel Vrba, až se s nominovanými hráči sejde příští úterý k přípravě na další díl bojů o postup do Francie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba bude hráčům připomínat, že Island je jiný soupeř...

Článek

Nachystá svým svěřencům sestřih vystoupení na předchozí asijské misi, k níž měl trenér Vrba navzdory importu bodů z Istanbulu a Astany připomínky a výhrady, hlavně však každý z hráčů české reprezentace dostane podrobný itinerář na Islanďany.

Švédský kouč vyznává klasiku

„I tréninky budou jiné než před předchozími zápasy s Nizozemci, Turky či Kazachy," připouští trenér národního týmu. „Hráče čeká něco odlišného, neboť na rozdíl od většiny protivníků vyznávajících rozestavení 4 - 3 - 2 - 1 se Island drží systému 4 - 4 - 2. Prostě něco úplně jiného, než na co jsou hráči zvyklí."

Vrba se svým realizačním týmem protivníkovu hru důkladně nastudoval a rozebral. „Viděl jsem Islanďany poprvé na jaře před naším přípravným zápasem s Rakouskem, kdy jsme se jeli na Rakušany společně s Dušanem Fitzelem podívat. Shodou okolností hráli právě s Islandem, který jsme pak při losování evropské kvalifikace dostali do skupiny. Už tehdy jsem byl překvapen, jak disciplinovaně a organizovaně Islanďané hrají. Proto jsem nebyl zrovna dvakrát rád, že spadli do naší skupiny," přiznává Pavel Vrba.

Od té doby viděl mužstvo z ostrova gejzírů, jež do bojů o Evropy vstoupilo rovněž třemi výhrami, samo sebou mockrát. Hlavně kvalifikační duel, v němž Island porazil Nizozemsko 2:0, zná pomalu zpaměti. I proto ví, že švédský kouč ve službách Islandu Lagerbäck vyznává klasiku, která přináší mužstvu z ostrova gejzírů a vulkánů úspěchy.

„Holanďané měli sice častěji v držení míč, ale kromě dvou pološancí se k ničemu nedostali. Nebo spíše domácí je svou dobře organizovanou hrou a disciplinovaností k ničemu nepustili. Sami pak nejenže vstřelili dvě branky, ale měli i dvě další příležitosti, z nichž mohli skórovat. Jen jsem si potvrdil, že nás čeká nepříjemný soupeř, který má dobře poskládané mužstvo a tudíž i fotbalovou kvalitu," varuje Vrba před představou, že konfrontace s Islanďany bude příští neděli 16. listopadu v Plzni snadnou záležitostí.

Tréninky budou o taktice, avizuje Vrba

„Musíme se připravit právě na odlišné rozestavení, které Island praktikuje. Proto tréninky budou zahrnovat taktické záležitosti, neboť je třeba, aby si naši hráči uvědomili, že musí od protivníka očekávat jinou organizaci hry, než na jakou jsou zvyklí. Budeme pracovat tudíž na tom, aby si s hrou Islandu věděli rady," avizuje dopředu reprezentační kouč.

„Nejde ovšem jen o velice dobrou organizaci hry a disciplínu, o níž jsem mluvil. Islanďané mají i rychlou přechodovou fázi do útoku s podporou hned několika hráčů, stejně třeba jako nacvičené standardní situace," prozrazuje Vrba, co mu sledování videozáznamů odhalilo.

Ještě na jednu důležitou věc narazil. „Mají ve svém středu výborné jednotlivce, jenže jejich reprezentace není o jednotlivcích, ale o týmu. A islandský tým prahne po úspěchu a po tom, aby se poprvé kvalifikoval na evropský šampionát. Zatímco na jiná mužstva dopadla momentálně krize vyvolaná i tím, že touhu po úspěchu postrádají, náš nejbližší kvalifikační soupeř je naopak touhy plný. Po losu kvalifikace jsem byl přesvědčen, že našimi největšími soupeři ve skupině budou Nizozemci a Turci, teď přidávám, že nejdisciplinovanější a nejhladovější jsou Islanďané," ví kouč české reprezentace, jak těžké bude i ve čtvrtém díle kvalifikace naplno bodovat a udělat další krok k postupu do Francie 2016.

Jak dopadne fotbalový zápas Česko - Island?
Zvítězí Češi
70,3 %
Zápas skončí remízou
17,7 %
Vyhrají Islanďané
12 %
Celkem hlasovalo 11495 čtenářů.

Reklama

Související témata: