Hlavní obsah

Galásek: Vyřazení ze sestavy Ajaxu beru jako ránu pod pás

Záložník Tomáš Galásek sice obléká v národním týmu kapitánskou pásku, v Ajaxu Amsterdam ale nečekaně vysedává na lavičce. "Trenér Blind dal přednost nizozemskému hráči Madurovi," vysvětluje v rozhovoru pro Právo Galásek, jehož vyřazení ze sestavy hodně mrzí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Galásek (vlevo) s Milanem Barošem při srazu fotbalové reprezentace před přátelským utkáním se Švédskem.

Článek

Poslední dva zápasy Ajaxu v nizozemském Superpoháru a třetím předkole Ligy mistrů jste seděl pouze na lavičce náhradníků. Proč? Trenér Blind dal přednost nizozemskému hráči Madurovi. Přípravu jsem absolvoval celou. Dokonce jsem odehrál i poslední přípravné zápasy na turnaji v Amsterdamu, kde jsme hráli my, Boca Juniors, Arsenal a Porto. První utkání s Arsenalem jsem odehrál celé, do druhého proti Boca Juniors jsem nastoupil až do druhého poločasu právě za Madura, jenž byl v úvodu přípravy zraněný. To byl poslední zápas, v němž jsem hrál. Před Superpohárem mi trenér oznámil, že volba padla na mého mladšího kolegu Madura.

Absolvoval jste poctivě celou přípravu, a pak zůstanete na lavičce náhradníků. Byl jste naštvaný? Cítím velké zklamání, ale snažím se s tím vyrovnat. Do stejné role jsem se dostal už za trenéra Koemana, věřím, že se to zase obrátí k lepšímu. Proto jsem se tolik těšil na sraz reprezentace. Přijel jsem s tím, že si zahraji.

Může vám vysedávání mezi náhradníky uškodit vzhledem k blížícím se rozhodujícím kvalifikačním zápasům? Uvidíme, jak dlouho to bude trvat. Z herní stránky bych neměl mít problém. Skutečně si věřím, že se mi podaří vybojovat si místo v základní sestavě zpět. Nevidím v tom žádný cílený útok ze strany Nizozemců s ohledem na zářijový vzájemný zápas. I když přesněji by na to odpověděl náš trenér Blind. Já v tom prostě žádné spekulace nehledám.

Takže vás to pro rozhodující část boje o mistrovství světa v Německu nerozhodí? Věřím, že současná situace nebude trvat dlouho. Zatím s tím nemám problém. Jistým způsobem je v tom i výhoda, protože člověk se vlastně nemá kdy zranit. Snad s výjimkou tréninku. A současně zůstane dost sil do zápasů v kvalifikaci.

Herně ale na lavičce rozhodně strádat budete. Nebo ne? Milan Baroš to před časem v Liverpoolu zažil taky a nebylo to na něm znát. Rozhodně je to nepříjemné, když absolvujete celou přípravu, máte vše načasované a pak tohle. Beru to prostě jako ránu pod pás.

Dnes nastoupíte proti Švédsku bez několika opor. Může to výkon poznamenat? Někteří kluci si odpočinou, jiní doléčí zranění. Trenér alespoň uvidí, jak funguje mužstvo bez stálých hráčů. Rozhodně to všechny nabudí k velkým výkonům.

Je soupeř vhodným testem pro kvalifikační bitvu s Rumunskem? Švédové před dvěma lety v Teplicích ukázali, že jsou kvalitním týmem. Doma budou určitě ještě silnější. Myslím, že jsou daleko lepším týmem než Rumuni. Proto je to pro nás velice dobrá zkouška.

Opakovaně se před srazem spekulovalo o možném návratu vašeho předchůdce v roli kapitána Pavla Nedvěda. V nominaci se neobjevil. Máte nějaké informace? Podařilo se mi sehnat na něj číslo na mobilní telefon. Posíláme si textové zprávy, což je nejlepší, protože při velkém vytížení je obtížné se navzájem zastihnout. V určitém kontaktu jsme. Zajímá mě, jak je na tom zdravotně.

Máte tedy bližší informace o jeho návratu? To nemohu říct.

Přemlouval jste ho? Nepřemlouval. Řekl jsem mu svůj názor, co si o tom myslím, ale že volba je jen na něm. Sám jsem zvědavý, jestli se rozhodne pro návrat. Stejně jako dřív je v našem týmu vítán.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.