Hlavní obsah

Šmicrovi se teď ráno vstává těžko

První tři zápasy ve francouzské lize má za sebou po svém návratu z Anglie Vladimír Šmicer. Český záložník si v Bordeaux zvyká na velkou herní zátěž a o nejvyšší soutěži ve Francii říká: "Lyon bude vyčnívat, dobré mužstvo bude mít Paříž, ale jinak mezi těmi dalšími nebude velký rozdíl."

Foto: archiv

Vladimír Šmicer

Článek

V dresu Bordeaux za sebou máte první tři zápasy ve francouzské fotbalové lize a rozjezd vám vyšel parádně. Jste s šesti body ze třech utkání spokojen? Začátek nám vyšel nad očekávání. Vyhráli jsme v Marseille. To nám hodně pomohlo. V dalším kole jsme doma porazili Nancy. To jsme byli fakt špatní, ale měli jsme štěstí. Šest bodů ze tří zápasů, to je fajn. Mrzí mě porážka v Auxerre v posledním kole, protože jsme tam hráli dobře, v prvních třiceti minutách měli tři velké šance, ale pak jsme dostali smolný gól, domácí to zavřeli a my už jsme se k ohrožení jejich brankáře nedostali. Vůbec jsme tam nemuseli prohrát. Loni se Bordeaux zachraňovalo až v posledním kole, takže teď je to fajn.

Ve Francii jste působil v Lens před šesti lety, potom jste hrál za FC Liverpool. Jak moc se francouzská liga za tu dobu změnila? Vyrovnala se. To je při pohledu na výsledky a výkony mužstev jednoznačné. Lyon bude vyčnívat, dobré mužstvo bude mít Paříž, ale jinak mezi těmi dalšími nebude velký rozdíl. Můžete vyhrát doma i venku, nebude v tom rozdíl. Fakt je to hodně vyrovnané.

V čem je největší rozdíl v porovnání s anglickou ligou? Pískají se skoro všechny fauly a hra se pak dost kouskuje. Kdyby to rozhodčí více pouštěli, nasazení by bylo podobné anglické lize.

Mělo v Bordeaux velký ohlas, že je v klubu vítěz Ligy mistrů? Určitě to bylo zajímavé pro fanoušky, takový impuls pro ně. Ale rozhodovat budou výkony na hřišti a to, jaké budou výsledky.

Jak složité bylo proniknout po letech zase do francouzštiny? V tom nebyl problém. Naopak to byla jedna z výhod, se kterou jsem při rozhodování o volbě nového působiště počítal. Věděl jsem, že když se vrátím, tak nebudu mít problémy s řečí.

Už jste vyřešil otázku bydlení?Chodil jsem po realitních kancelářích a nakonec jsem něco našel. Vybral jsem takový menší baráček. Budu se moci přestěhovat až pátého září. Ale to budu doufám na srazu národního týmu, takže vlastně ještě později. Už se moc těším, protože na hotelu jsem od 4. července, a to není nic příjemného. Manželka s dcerou a synem jsou doma v Praze, takže účty za telefon přiměřeně tomu naskakují. Byl jsem rád, že jsem je při reprezentačním srazu mohl po šesti týdnech vidět.

Pustil jste se do plánovaného zařizování vinotéky? Teprve ji budu zakládat. Ale až časem, postupně. Nejprve se musíme přestěhovat, malá Natálka půjde do školy. Vybrali jsme internacionální školu, kde se mluví napůl anglicky a česky, což jsem chtěl, aby nezapomněla angličtinu. Je to v centru, jsme s výběrem spokojení. Taky nás čeká výběr školky pro malého Jirku. Víno přijde na řadu až na konec.

Kromě povinností v Bordeaux vás s českým týmem čekají klíčové kvalifikační zápasy o MS. Jak reprezentační podzim vidíte?Myslím, že hodně napoví utkání v Rumunsku. Tam kdybychom vyhráli, tak bych byl sebevědomý a myslím, že bychom měli postup zvládnout. Ta výhra by nás nakopla. Zaváhání by znamenalo komplikaci.

S Rumunskem už tedy nepočítáte? Poztráceli hodně bodů, jejich šance jsou spíše teoretické. Určitě se pokusí ještě o nemožné, ale spíše je to na nás a Nizozemcích.

Karel Poborský dostal na Švédsko volno. Neuvažoval jste, že se s trenérem Brücknerem rovněž domluvíte a zůstanete v klubu? Na jaře jsem hrál jen dva zápasy v kvalifikaci, před tím jsem byl zraněný, takže to pro mě bylo příjemné zpestření. Ale přiznávám, že toho mám docela dost. Po dvou letech jsem totiž absolvoval celou letní přípravu a potřebuji chytit tempo. Nebyl jsem na to zvyklý, hrát každou sobotu, navíc hodně trénujeme i přes týden, takže to na mě trošku padá. Sám jsem zvědavý, jak nyní zvládnu tři zápasy v týdnu.

Jsou tréninkové dávky ve Francii v průběhu týdne tak velké?Spíše je to tím, že jsem byl poslední dva roky hodně zraněný. Ale tělo si zvykne. Je to otázka času. Potřebuji se rozehrát. I když se mi v posledních dnech po ránu vstávalo z postele těžko. Ale je vidět, že tomu na tréninku něco dávám, když mě bolí nohy.

Berete letošní sezónu jako poslední na mezinárodní scéně? Když vezmu můj zdravotní stav a ty problémy z minulých let, asi bych takový objem zápasů jako v této sezóně nemohl v dalších dvou letech zvládat. Už jsem navíc v národním týmu dlouho, jsou tady mladí a dobří kluci. Chci tomu dát všechno v téhle sezóně. Hrát na maximum za Bordeaux a zkusit se rozloučit dobrým výsledkem v Německu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články