Hlavní obsah

Skácel, nejlepší z české mafie ve skotském klubu Heart

PRAHA

Parádní gólovou a vítěznou sérii z klubu Heart of Midlothian se Rudolfu Skácelovi ve středečním utkání české fotbalové reprezentace prodloužit nepodařilo. Ve Švédsku, kde nastoupil do druhého poločasu, ani on nedokázal odvrátit prohru. "Mrzí mě, že jsme nevyužili žádnou z velkých šancí zejména v závěru zápasu," posteskl si Skácel v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Rudolf Skácel (uprostřed) ještě v barvách Slavie Praha.

Článek

Skácel byl jedním z mála hráčů, které trenér hodnotil pozitivně. "Těší mě to, ale prohráli jsme, takže se do klubu rozhodně nevracím spokojený," říkal před odletem do Skotska.

To je od léta jeho novým domovem. Z Panathinaikosu Atény, kde působil v minulé sezóně, totiž zamířil do Edinburghu. Ve zdejším Heart of Midlothian chytil vynikající formu. V prvních třech ligových zápasech vždy skóroval a patřil k nejlepším hráčům týmu. "Start nám vyšel úžasně, s tím nikdo nepočítal. Ale musíme počkat dva měsíce. Až potom se uvidí. I když já věřím, že máme silný tým. Jen to musíme prodloužit," říká šestadvacetiletý záložník.

Zatím spokojenost s výkony

Se svými výkony i parádní bilancí může být nadmíru spokojen. "Nečekal jsem, že dám v každém utkání gól. Ale věřil jsem, že by mi styl Heart mohl vyhovovat. Cítím důvěru trenéra, který si mě vybral a nechává mě hrát to, co mi sedí," vysvětluje. "Taky jsem možná měl po těch posledních dvou měsících v Panathinaikosu větší chuť. Byl jsem nabuzený, protože od doby, kdy se v Aténách rozhodli neuplatnit opci na moji smlouvu, byl jsem na lavičce," přemítá borec, který je už na třetí zahraniční štaci.

Před Heart působil v Panathinaikosu, tam zamířil z Marseille. V Edinburghu se mu zatím moc líbí. "Už jsem si stačil město projít. Je menší, má asi půl miliónu lidí, ale velice krásné," potvrzuje Skácel, že si nemůže na nic stěžovat.

Dokonce už má vybrané i bydlení. "Vybrali jsme si byty, abychom to k sobě neměli daleko. Během příštího týdne by se to mělo dořešit a snad se z hotelu přestěhujeme do vlastního," připomíná Skácel, že v klubu není jediným vyslancem českého fotbalu. Vedení totiž ještě angažovalo útočníky Bednáře a Pospíšila.

Je fajn mít v týmu parťáky

"Jsem rád, že kluci přišli. Je fajn, když máte v týmu parťáky. Romana Bednáře jsem neznal, ale Michala Pospíšila moc dobře. Vždyť jsme se potkávali už od žáků a hráli jsme spolu za jedenadvacítku. Máme tam takovou českou mafii. Naučili jsme to říkat i kluky v kabině. Je tam více takových skupin, třeba tři Litevci," směje se Skácel.

Zatím se bez větších problémů vypořádal i s nástrahami specifické skotské angličtiny. "S trenérem je to v pohodě. Teda když mluví pomalu. V okamžiku, kdy do toho vloží ten jejich dialekt, tak je to hodně těžké. Říká se, že když mluví dva Skoti, tak jim není rozumět, a je to pravda. Ale nás uklidňuje, že jim nerozumí ani rodilí Angličani," líčí reprezentační záložník.

Doufá, že mu úsměv na tváří vydrží i v dalších měsících, až skotská liga pokročí. "I v Panathinaikosu jsem dobře odstartoval, dal jsem dva góly hned v poháru," připomíná Skácel. Jenže v Řecku se během sezóny vyměnili čtyři trenéři a český záložník se na jejím konci musel pakovat. Nerad by takovou situaci zažil znovu. "Hlavní je, aby se mi dařilo herně a bodovali jsme. Vůbec by mi potom nevadilo, kdybych přestal sázet góly," přesvědčuje.

Euforii se snaží krotit

Snaží se nepodlehnout euforii, která po skvělém vstupu do sezóny zavládla. Vždyť Heart jsou v čele tabulky před slavnými kluby z Glasgowa - Rangers a Celtic. "To je skotská klasika. My bychom se k nim měli připojit. Naši fanoušci teď dokonce mluví o titulu. Ale chceme hrát o poháry, na třetí místo. Čím déle budeme šlapat na paty těm dvěma, tím lépe," přemítá opatrně Skácel, jemuž učarovala atmosféra na skotských stadiónech.

"Máme malinký stadiónek pro devatenáct tisíc lidí a na oba domácí zápasy bylo vyprodáno. Ven za námi jelo šest tisíc fanoušků. Zpívají, fandí za každé situace, ať se daří, nebo ne. Prostě paráda," rozplývá se Skácel.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.