Hlavní obsah

Heinz: Doufám, že to pro mne bude lepší

V kvapíkovém tempu změnil působiště fotbalista Marek Heinz. Český reprezentant během léta překonal smolné období v Borussi Mönchengladbach, v pondělí večer se ale stal hráčem Galarasaraye Istanbul. "Nastupoval jsem v základu, takže jsem z Mönchengladbachu odejít ani nechtěl," říká Heinz v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Marek Heinz (vlevo) bude oblékat dres tureckého Galatasaraye.

Článek

Váš přestup do Galatasaraye Istanbul se uskutečnil velice rychle. Počítal jste s tím, že ještě v létě odejdete z Mönchengladbachu? Na jaře jsem chtěl z Borussie pryč, protože jsem nehrál. Teď jsem nastupoval v základu, takže jsem z Mönchengladbachu odejít ani nechtěl, dokonce jsem tam byl šťastný a netoužil jsem přestoupit za každou cenu. Když ale tato nabídka přišla, kluby se dohodly a v podstatě mě postavily před hotovou věc, kývl jsem na to. Domluvili jsme se rychle. To nejpodstatnější se odehrálo ještě v pondělí pozdě večer. Snažili jsme se všechno vyřešit pokud možno před reprezentačním srazem, abych měl klid na fotbal.

Zatím jste v Istanbulu nebyl, vše podstatné proběhlo po telefonních linkách...Měl jsem do Istanbulu letět v pondělí a v úterý zase zpátky. Připadalo mi to moc rychlé, nechtěl jsem se rozptylovat. V tuto chvíli je pro mne přednější národní mužstvo. Do Istanbulu odletím příští čtvrtek, absolvuji zdravotní prohlídku, oficiální představení, tiskovou konferenci a podobné záležitosti, včetně výběru bydlení. Mají pro mne připravený dres s číslem 18.

Co o tureckém fotbale víte? Hodně informací jsem si našel na internetu. Galatasaray patří k největším nejen v Turecku, ale i v rámci Evropy. Turecká liga je kvalitní, technická a rychlá i důrazná. Občas tam chybí taktika, ale ve velkých klubech, k nimž patří Galatasaray, a působí v nich evropští trenéři i kvalitní hráči z celého světa, je taktika propracovaná.

Galatasaray za vás zaplatí 2,25 miliónu eur a vy prý také budete mít lepší podmínky než v Německu. Myslíte, že by vám tyto prostředky, které do vás turecký klub vložil, mohly tak říkajíc zajistit místo v základní sestavě? Uvedené skutečnosti jsou záležitostí smluv a nebudu se k nim vyjadřovat. Základní sestavu mi ale nezaručí, o místo budu muset bojovat. V Galatasarayi je velká konkurence, ale toho se nebojím.

Věříte, že vám bude turecká liga sedět víc než německá? Doufám, že to pro mne bude lepší, jinak bych do Turecka nešel.

Jak se budete domlouvat? Turecky neumím a s češtinou tam těžko pochodím. Galatasaray ale trénuje Belgičan Gerrets a ten umí dobře německy. V klubu je několik hráčů, kteří také mluví německy.

Reklama

Související témata: