Hlavní obsah

Hráči Nedvědovo rozhodnutí skončit respektují

PRAHA

Minulou středu se Pavel Nedvěd definitivně rozhodl ukončit svoji reprezentační kariéru. Jeho NE národnímu mužstvu znělo velmi přesvědčivě. I kouč Karel Brückner ho pochopil jako definitivu. Stejně ho vnímá i drtivá většina bývalých spoluhráčů, kteří se v úterý sešli v Praze před kvalifikačními duely v Rumunsku (4. 9.) a s Arménií (7. 9.).

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Reprezentanti rozhodnutí bývalého kapitána Pavla Nedvěda respektují.

Článek

"Nezměnil své dřívější rozhodnutí s tím, že jeho zdravotní stav dál není uspokojivý," sdělil trenér českého celku Karel Brückner už na tiskové konferenci k nominaci. "Kdysi jsem možná sám vyvolal debaty, protože jsem doufal, že jde o rozhodnutí v emocích. Pavel to ale nyní potvrdil," dodal kouč.

Největší kamarádi

Největším kamarádem Nedvěda v národním týmu je už léta Karel Poborský. Bydleli spolu na reprezentačních akcích, letos v červenci absolvovali na jachtě společnou rodinnou dovolenou. Možná se trochu i spoléhalo, že Poborský bude Nedvěda k návratu přemlouvat... "Nic takového jsem nedělal. To je Pavlova soukromá věc a určitě jsme diskusemi na toto téma večery netrávili. Netvrdím ale, že o tom nepadlo ani slovo. Co jsme si řekli, je však naše osobní věc," uvedl Poborský.

Odmítl uvést, zda věděl o Nedvědově rozhodnutí dřív než kouč. "To je opravdu mezi námi. Samozřejmě jsme dál velcí přátelé a telefonujeme si pravidelně. Fotbal do svých dobrých rodinných vztahů rozhodně netaháme. Pavlovo rozhodnutí respektuji. Samozřejmě to je pro mužstvo škoda, protože by nám ještě hodně pomohl. Musíme si s tím prostě nějak poradit," zdůraznil Poborský.

Snad nebude litovat

"Rozhodl se, jak se rozhodl. Akceptuji to, víc se k tomu říct nedá, ale je to škoda," pokrčil rameny Vladimír Šmicer, který stejně jako Poborský vybojoval s Nedvědem stříbro na ME 1996. "Je to jeho právo. Snad sám nebude tohoto rozhodnutí litovat. Víme, že by nám na trávníku hodně pomohl, ale už jsme bez něho odehráli spoustu zápasů, a úspěšně. Teď je jasné, že za Pavla musíme hledat trvalou náhradu," konstatoval Tomáš Galásek, který po Nedvědovi převzal kapitánskou pásku.

Také Marek Jankulovski nezpochybňuje Nedvědovo právo se takto rozhodnout... "Nezbývá nám než ho respektovat. Přiznám ale, že jako kamaráda a spoluhráče mě to trochu mrzí, protože by mohl mužstvu jako velká hráčská osobnost ještě hodně dát." Milan Baroš naopak zdůraznil: "Udělal toho pro nároďák hodně. Je to škoda pro český fotbal, ale určitě vše uvážil. Po zveřejnění nominace jsem viděl, že v ní není, a tím to pro mě skončilo."

Jan Polák se s Nedvědem v národním týmu prakticky míjel, ale také by ho bral zpět: "Pokud vím, přinutila ho k tomu další zranění, která se mu teď v poslední době nějak nahromadila. A zřejmě by to další zátěž v podobě národního týmu ještě zhoršila. Určitě nás to všechny mrzí. Pro český tým toho udělal hrozně moc, proto by si nyní, když vše oznámil, zasloužil klid, ale bude nám chybět."

Ujfaluši ještě věří

Vratislav Lokvenc zase tvrdil: "Když jsem s ním mluvil v srpnu, tak to vypadalo spíše pozitivně. Viděl to tak padesát na padesát. Říkal, že sám neví a že záleží samozřejmě na zdraví. Po tom, co své rozhodnutí oznámil, jsem s ním ještě nemluvil."

Také Tomáš Rosický potvrdil víru spoluhráčů, že se "Méďa", jak mu říkali, na podzim vrátí... "Doufali jsme, že to přehodnotí. Nedá se nic dělat."

Tomáš Ujfaluši ještě vidí malou naději na návrat: "Udělal to tak, jak to udělal, ale čekali jsme jiné rozhodnutí. Bohužel je to takhle. Pavel ale mluvil o mistrovství světa, na němž by si chtěl zahrát. Možná nějaká šance na návrat ještě existuje. I kdyby se vrátil zdravý a ve formě až na mistrovství světa. Bral bych ho zpět a určitě nejen já, protože může pro mužstvo ještě hodně udělat."

Reklama