Hlavní obsah

Češi i Nizozemci očekávají vítězství

PRAHA

Dny čekání jsou pryč, souboj podzimu je tady! V sobotu večer na pražské Letné změří síly reprezentace České republiky a Nizozemska v boji o účast na světovém šampionátu 2006 v Německu. Nizozemcům stačí k jistotě výhry ve skupině remíza, Češi potřebují pro udržení šancí na přímý postup vyhrát. Oba celky sebevědomě věří ve výhru svých barev.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Čeští fotbalisté během tréninku před zápasem kvalifikace MS 2006 s Nizozemskem

Článek
Fotogalerie

Minimálně jistotu baráže domácí mohou mít už před zápasem. Ještě před výkopem totiž skončí souboj Finska s Rumunskem a pokud Seveřané neprohrají, nemohou už Češi o druhé místo ve skupině přijít.

Jak dopadne zápas Česko - Nizozemsko?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Klidní mohou být Nizozemci. Od příchodu trenéra Marka Van Bastena po EURU 2004 neprohráli jediný ze čtrnácti zápasů a to je prověřili silné celky kalibru Německa, Anglie, ale i Česka. V Praze se ale Oranjes dobře nehraje, naposledy v hlavním městě ČR vyhráli před třiatřiceti lety v srpnu 1972. "Uděláme pro vítězství, co budeme moct," říkal přesvědčivě na páteční večerní tiskové konferenci kouč Marko Van Basten.

"Pro nás i pro Čechy to je důležité utkání, oba týmy budou hrát na vítězství. Měl by to být pěkný zápas," předvídá bývalý slavný útočník. Ten povolal pro pražský zápas i bouřliváka Edgara Davidse. "Rok sice v reprezentaci nebyl, ale určitě jsme s ním díky jeho zkušenostem silnější," věří Van Basten.

Nizozemci si na tréninku nic nedarovali

Poslední trénink obou týmů před sobotním zápasem se nesl v pohodovém duchu, Nizozemci ale přeci jen předvedli svoji agresivitu. Několikrát během tréninku nechali plný průchod svým emocím, rozčiloval se záložník Chelsea Robben, stejně jako bouřlivák Davids.

Nizozemci si po zahřívacím "bagu" vyzkoušeli zakončení po centrech ze strany hřiště, pak posunuli branky na hranici velkého pokutového území a v modelovém zápase změřili síly. Vyhráli "oranžoví" díky parádní trefě v současnosti ve skvělé formě hrajícího Van der Vaarta. Oba týmy si nic nedarovaly, bylo vidět několik tvrdých zákroků na hranici únosnosti. Trénink kouč Van Basten protáhl, na závěr naordinoval svým svěřencům nácvik standardních situací.

Baroš by měl nastoupit

Ty si vyzkoušeli i Češi, jak bývá pod trenérem Brücknerem tradicí. V plném zápřahu už byl i útočník Milan Baroš, přestože si během tréninku musel zajít k fyzioterapeutovi Karlu Mališovi upravit bandáž zraněné nohy.

Vypadá to tedy, že český celek nastoupí s jedním klasickým útočným hrotem (Barošem), kterého by měli podporovat Poborský zprava a Štajner nebo Heinz zleva. Trenér Brückner na páteční tiskové konferenci uvedl, že ještě zvažuje složení obranné řady. Podle zákulisních informací by na stoperu s Ujfalušim mohl nastoupit Martin Jiránek. Trenér Brückner odmítl na tiskové konferenci spekulaci rumunské novinářky, která předvídala přátelský zápas po případné nevýhře Rumunska ve Finsku. "Přátelské zápasy neznám," odpověděl ji Karel Brückner.

Reprezentanti si také vyzkoušeli nově nafasované kopačky. Už v sobotu ve 20:30 bude jasné, zda si obuli ty správné střelecké boty. Poslední dva duely s Nizozemci vyhráli Češi 3:1, před třinácti měsíci jim ale v Amsterodamu domácí skórovat nepovolili.

Předpokládaná sestava ČR:
Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jiránek (Kováč) - Poborský, Galásek, Rosický, Polák, Štajner - Baroš.
Pravděpodobná sestava Nizozemska:
Van der Sar - De Jong (Kromkamp), Boulahrouz, Opdam, De Cler - Sneijder, Davids, Boateng, Van der Vaart - Van Nistelrooij, Robben.
Výkop zápasu je ve 20:30, rozhodovat bude francouzská trojice ve složení Alain Sars - Vincent Texier, Frederic Arnault.

Reklama

Související témata: