Hlavní obsah

Arogance je Holanďanům vlastní, říká Galásek

PRAHA

Poprvé z pozice reprezentačního kapitána musel z hřiště odejít se sklopenou hlavou Tomáš Galásek. Záložník Ajaxu Amsterdam byl po sobotním prohraném utkání s Nizozemskem zklamaný nejen z prohry, ale také z chování některých nizozemských novinářů. "Asi mají aroganci v povaze a já se za to stydím," říkal po zápase Galásek.

Článek

Narážel na situaci z páteční tiskové konference, kdy se nizozemští novináři snažili přesvědčit trenéra Brücknera, aby řekl pár vět německy. Přestože tiskovka měla být oficiálně v češtině a angličtině. "Z jejich strany je to arogance. Chtějí ukázat veřejnosti, že náš trenér nemluví víc než trošku německy a chtěli ho trošku ponížit. Říkali, že to nebudou vysílat, ale jak jsem se dozvěděl, tak to v televizi běželo. Tak jsem jim něco pověděl," říkal český záložník.

Porazí čeští fotbalisté Finsko?
Tipujte v anketě Sportu.cz!

O co šlo v debatě je jasné. "Ptal jsem se, proč se ptají německy, když tisková konference je oficiálně v češtině a angličtině. Tu aroganci jsem vycítil, protože jsem v Nizozemsku už deset let. Asi to mají v povaze a já se za to stydím," tvrdil zklamaně kapitán nizozemského klubu Ajax Amsterdam.

Byla to křeč

Český celek v sobotním utkání s Nizozemskem položila na lopatky situace po půl hodině hry, kdy nejprve neproměnil pokutový kop Rosický a vzápětí otevřel skóre Van der Vaart. Po změně stran domácí stupňovali snahu, ta ale ke gólu nevedla. "Byla to křeč. Před zápasem nám mohla nahrát ztráta Rumunska ve Finsku. To se nepodařilo, byli bychom uvolněnější," vysvětloval rozpoložení reprezentace její vůdce.

Tým byl v útlumu po zahozené penaltě a následné brance soupeře. "Silné mužstvo jako Holandsko dokáže využít chyb soupeře, mají na to vhodné hráče. Přitom jsme začali dobře, měli šance a vynutili si penaltu. Potom nám už rozhodčí moc nepískl, všecko hrálo proti nám," litoval zkušený hráč.

Galáska Holanďané překvapili jedinou věcí. "Překvapili mě tím, že ve druhém poločase neměli skoro 35 minut balón. Dostali jsme je pod tlak," tvrdí záložník.

Rozhodující bude pořád věřit

V poločase prohrávali domácí o dva góly , ovšem po zkušenosti z loňského ME měli důvod věřit v obrat. Tenkrát dokázali Češi proti Nizozemcům zvrátit nepříznivý vývoj a vyhrát 3:2. Tentokrát se to nepovedlo, přesto po zápase jako kapitán Galásek nemusel mít speciální proslov. "Těžko něco říkat. Zklamání je dostatečné. Musíme se dát všichni psychicky do kupy a věřit ve vynucení baráže. I když to nebude jednoduché," předjímá český kapitán.

Po prohře nyní musejí Češi zvítězit ve Finsku, jinak zůstanou na třetí příčce 1. kvalifikační skupiny a mistrovství světa jim zůstane opět zapovězeno. "Rozhodující bude zapomenout, vylízat si rány a připravit se na Finsko. A věřit jako Rumunsko, že tam dokážeme vyhrát. Finsko je silné mužstvo, což dokázalo v zápase u nás. Na druhou stranu my nemáme na výběr. Je to všechno anebo nic," uvědomuje si Galásek tíhu situace.

Generálka ve Finsku

Ve středu propukne rozhodující bitva, souboj o slávu či zatracení. Český kapitán nepředpokládal, že národní celek bude muset v posledním zápase kvalifikace zvítězit. "Počítal jsem s tím, že se nám proti Holandsku podaří vyhrát. Měli jsme na to, jak myslím všichni viděli," říkal Galásek.

Pro národní tým tedy baráž prakticky startuje už ve středu, důležitost zápasu je stejně veliká. "Bude to určitá generálka, budeme si to moci vyzkoušet. Musíme stále věřit, že do baráže postoupíme," uvědomuje si Tomáš Galásek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články