Hlavní obsah

Šmicer nechce promarnit čtvrtou šanci dostat se na MS

HELSINKY

Třikrát se už pokoušel o postup na světový šampionát, účast mu ale pokaždé unikla. Záložník Vladimír Šmicer ví, že mistrovství světa v Německu je jeho poslední šancí zažít fotbalový svátek v reprezentačním dresu. Proto si nepřipouští, že by svěřenci trenéra Brücknera ve středečním klíčovém utkání o postup do baráže ve Finsku neuspěli.

Článek

Je prý bytostně přesvědčený o tom, že česká reprezentace v Helsinkách zvítězí a podívá se do listopadové baráže. "Pro mě je tohle určitě poslední možnost dostat se na nějaké mistrovství," prohlásil před dnešním odletem do Helsinek Šmicer. "Další akce je potom zase až za tři roky Euro, a to mně bude pětatřicet, což se mě už týkat nebude. Nerad bych, aby to pro mě s nároďákem skončilo už ve Finsku," řekl dnes novinářům ofenzivní středopolař.

Jako dvacetiletý mladík nakoukl na jeden zápas ještě do federálního výběru kouče Václava Ježka, který se nedostal na světový šampionát 1994 do USA. Šmicer pak jako stabilní opora neuspěl s týmem Dušana Uhrina v kvalifikaci o MS ve Francii a před čtyřmi lety musel před šampionátem v Japonsku a v Koreji strávit vyřazení v baráži s Belgií. Tehdy vedl mužstvo Jozef Chovanec. "Teď si nikdo z nás nepřipouští, že bychom ve Finsku mohli vypadnout," řekl bývalý hráč Slavie, Lensu a Liverpoolu.

Šmicra, který si naopak zahrál na třech mistrovstvích Evropy, by vnitřně zranilo, kdyby se příští rok nepodíval do Německa. "Když vidím, jak se třeba už teď radují Angličané nebo Poláci, moje touha po mistrovství se ještě zvyšuje," řekl Šmicer, pro kterého by účast na šampionátu v Německu byla ideální rozlučkou s národním týmem. V tom dosud odehrál 78 zápasů a nastřílel 26 branek.

Nepřipustit komplikace

Národní tým balancuje nad propastí, ale Šmicer zůstává i před klíčovým duelem navenek klidný. "Věříme si, že to zvládneme. Hlavně nesmíme připustit nějaké komplikace a začít se trápit," prohlásil zeť bývalého reprezentanta Ladislava Vízka.

Sobotní domácí prohra s Nizozemskem prý tým nepoložila. "Cítíme se dobře. Pro nás by bylo ideální, kdybychom ve Finsku zopakovali výkon z druhé půle proti Nizozemcům. Výborně jsme kombinovali, hráli po zemi. Jen musíme zlepšit zakončení," připomněl Šmicer bezzubou koncovku z posledních zápasů.

"Hlavně aby hrál Bary (Milan Baroš). Kdyby nemohl, bylo by to další veliké oslabení," obával se Šmicer absence elitního českého útočníka, který laboruje s poraněnou achillovkou. Těší jej naopak to, že proti Čechům nenastoupí finský veterán Litmanen a Eremenko, který byl kvůli autonehodě vyřazen z kádru.

S Hyppiäm nemluvil

Šmicer se naopak nevyhne drsným soubojům se svým kamarádem a bývalým spoluhráčem z Liverpoolu Samim Hyypiäm, populárním stoperem a finským kapitánem. "Před zápasem jsme spolu ale nemluvili, ještě by to mohl někdo špatně pochopit. Pak si ale spolu určitě popovídáme," plánoval Šmicer.

Reprezentaci se letos na hřištích soupeřů v kvalifikaci nedaří. Shodným výsledkem 0:2 totiž prohrála klíčové duely v Nizozemsku a naposledy i v Rumunsku. Teď musí naplno zabrat ve Finsku, jinak se šance na postup definitivně rozplynou. "Ty utkání pro nás jsou trochu strašákem. Teď si už nic podobného dovolit nemůžeme, není šance na nápravu," upozornil Šmicer.

Češi se prý nijak nezabývají tím, že Rumunsko, které čeká na zaváhání Brücknerova souboru, hodlá Finy motivovat finanční odměnou. "To jde mimo nás. Finové nám nedají nic zadarmo, ale nebudou mít takovou vůli po vítězství jako my. Na hřišti by to mělo být vidět," doufal Šmicer.

Reklama