Hlavní obsah

Poborský: Nikdy jsem se odpovědnosti nebál

Co nejrychleji zapomenout na sobotní propadák s Nizozemci a soustředit se jen na klíčový duel ve Finsku. A také doléčit šrámy, které si někteří z Brücknerových svěřenců z Letné odnesli. To museli zvládnout fotbalisté před středečním duelem v Helsinkách. "Moc času na to nebylo, ale to je v tomto kvalifikačním cyklu normální," říká v rozhovoru pro Právo záložník Karel Poborský.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Poborský

Článek

Jak těžké je vyhnat z hlavy myšlenky na prohraný zápas s Nizozemskem? Všichni jsme si přáli jiný výsledek, ale realita byla jiná. Samozřejmě není lehké na takový zápas zapomenout. Museli jsme se s tím vyrovnat. Nezbylo než si odpočinout, vyléčit šrámy a připravit se co nejlépe na Finy. Moc času na to nebylo, ale to je v tomto kvalifikačním cyklu normální.

Cítíte ještě šrámy ze soboty? Naštěstí ne, jiní spoluhráči pár bolestivých kopanců dostali.

Získají fotbalisté ve Finsku tři body?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Vzpomenete si v této době na Jana Kollera? To víte, že ano. Chybí nám hodně, protože Honza je jen jeden. Proti Nizozemcům to bylo extrémně znát. Naše hra na něm byla hodně postavená, dokázal vybojovat míče, pokrýt si je a my jsme se z druhé vlny stihli dotáhnout dopředu. Dá se říct, že v tak těžkých zápasech je takřka nenahraditelný. Chybět bude i ve Finsku, ale musíme to zvládnout i bez něho. A také za něho. V kvalifikaci dal devět branek a na mistrovství světa chce jet s námi. Musím ale říct, že Milan Baroš odvedl proti Holanďanům obrovský kus práce.

Panuje v mužstvu nervozita před zápasem v Helsinkách? Všichni si uvědomujeme důležitost nadcházejícího zápasu, ale o nervozitě nebo třesoucích se kolenou nemůže být řeč. Tohle mužstvo už zvládlo nejednu těžkou bitvu. Navíc máme pořád všechno ve svých rukou. Určitě to bude těžké, ale my ten zápas musíme zvládnout. Na našem cíli, kterým je postup na mistrovství světa, se nic nemění a cesta dál vede jen přes tři body z Helsinek.

S Vladimírem Šmicrem jste v mužstvu služebně nejstarší. Cítíte větší odpovědnost? Sám za sebe mohu říct, že odpovědnost cítím, to je pochopitelné. Nikdy jsem se jí ale nebál. Naopak mám rád vypjaté zápasy, v nichž jde o všechno. Ale na této úrovni musí cítit svůj díl odpovědnosti každý hráč. Tohle je reprezentace. Kluci to vnímají stejně, není tu nikdo, kdo by se schovával za druhé.

Finům už z hlediska postupu o nic nejde. Je to pro český tým výhoda? Takhle o tom nepřemýšlím. Čeká nás těžký zápas, který začne 0:0. Karty jsou rozdané. My musíme vyhrát. Jim sice teoreticky o nic nejde, ale o to víc nám mohou utkání znepříjemnit.

Reklama