Hlavní obsah

Doktor si kopnul do balónu jako první. Aby ne, když si před cestou na Island připadal jako nezaměstnaný

Praha

První si do balónu kopnul doktor. Aby ne, když lékař fotbalové reprezentace Petr Krejčí byl před cestou k dalšímu dílu kvalifikace o EURO 2016 na Island bez práce. „Žádné zranění, žádná zhmožděnina, ani kašlík či rýmička nikoho netrápí,“ pochvaloval si, že od pátečního Lafatova maléru v modelovaném tréninku s dvacítkou si připadá na soustředění Vrbova výběru jako nezaměstnaný. I proto mohl při středečním posledním tréninku před odletem na ostrov sopek a gejzírů na plac jako první, i proto mohl na Strahově jako první kopnout do balónu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace před utkáním kvalifikace na Islandu.

Článek
Fotogalerie

Málem to ale zakřiknul... Dopolední příprava fotbalistů na sluncem vyhřátém Strahově sotva začala a doktor Krejčí mohl mít o práci postaráno. Manažer reprezentace Dušan Fitzel se totiž vydal ze hřiště nahoru na tribunu, kde už se usadil konzultant a poradce v jedné osobě Karel Brückner.

Manažer spěchal až moc

„Na můj vkus to tady dole moc pálí, takže jdu raději do stínu," vysvětloval trenérský doyen z Hané. Fitzel se vydal za ním a hned první schod vedoucí na tribunu se mu mohl stát osudným. Uklouzl, zavrávoral a až na poslední chvíli hrozící pád a zranění vybalancoval.

Fotbalistům jeho ekvilibristický kousek unikl, neboť pod dohledem trenéra Pavla Vrby se naposledy na domácí půdě věnovali rozcvičení, náležitému protahování a na úvod tréninku otevřeného na pád desítek minut i zvědavcům pochopitelně tradičnímu báčku.

A to vše pod hřejivými slunečními paprsky, neboť i počasí se po předchozích chladných dnech umoudřilo. Na rozdíl od Islandu, nad kterým se převalují deštivé mraky skrápějící celý ostrov drobným mrholením a stlačující rtuť teploměru k osmi stupňům.

Horko bude všem, smál se Pelta

„Z počasí hlavu bolavou nemám, doma jsme si moc tepla zatím také neužili. S tamními klimatickými podmínkami si poradíme. Hlavně abychom si poradili v pátek večer i s Islanďany," netajil šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, že konfrontace s největším překvapením kvalifikační skupiny bude hodně těžká.

„Až to vypukne, bude horko všem. Nám, stejně jako Islanďanům, kteří mají kvalifikaci dobře rozehranou a budou tudíž také pod tlakem, aby po výhře nad Nizozemci a Turky porazili doma i nás."

Fotbalisté si komplikace, které by snad mohlo vyvolat počasí panující na Islandu, rovněž nepřipouštěli. Jen Petr Čech vzpomínal na zkušenost, kterou udělal v Reykjavíku před čtrnácti lety s reprezentační jedenadvacítkou v kvalifikaci o malé EURO.

To Čech už nikdy nezažil

„Nikdy před tím, ani potom jsem zažil zápas, při němž bych nemohl vykopávat balóny před sebou. Tam byl totiž takový vítr, že je vracel zase směrem na mou bránu nebo na roh. Proto jsem je v první půli směroval raději do autu," vybavoval si větrnou slotu, která tehdy panovala.

„Po změně stran jsem měl naopak vítr v zádech, i když jsem míč vyhodil, skončil až v rukou islandského gólmana. To se mi potom už také nikdy nepovedlo."

Podobě extrémních povětrnostních podmínek se podle aktuální předpovědi počasí v pátek večer ale obávat nemusí, i když zima a deštivo bude.

„Trochu složitější by to být mohlo, ale podstatný bude stav trávníku. A jak jsme viděli při předchozích kvalifikačních duelech Islanďanů proti Nizozemcům a Turkům, hřiště vypadalo velice dobře, což je důležité," zachovával i trenér Vrba klid a nadhled před cestou na Island, kam se jeho tým vydává dnes odpoledne z ruzyňského letiště.

Reklama

Související témata: