Hlavní obsah

Jak si začne hrát na módní ikonu, je to začátek konce, opřel se Pelta do Váchy

Praha

Reprezentační spoluhráči ho omlouvali, někteří rádoby experti ho brali dokonce v ochranu a argumentovali, že při fatální chybě v páteční kvalifikaci s Islandem chtěl řešit situaci fotbalově. Trenér Pavel Vrba sice Váchovi kiks předcházející druhému inkasovanému gólu vytkl, ale až první muž českého fotbalu Miroslav Pelta pojmenoval věci přímo a bez balastu. „Jakmile si někdo hraje na módní ikonu a myslí, že mu patří svět, je to začátek konce. Spoustu takových už jsem zažil,“ pravil fotbalový praktik, když měl pět dnů po prohře v Reykjavíku glosovat komplikující se kvalifikaci o EURO 2016.

Foto: Jan Tůma, Nadace Zdeňka Milera

Lukáš Vácha v nadačním kalendáři.

Článek
Fotogalerie

Ani s odstupem času si nedovede spoustu věcí vysvětlit. V úvodním jarním kvalifikačním duelu s Lotyšskem, teď na Islandu také ne. A nejde jen o úlet Váchy, i když ten ho evidentně vytočil.

LV6 není Louis Vuitton

„Nemíním ho zatracovat, ale jeho chyby se opakují. Měl by se rychle vrátit na začátek a zase jezdit po zadku. Je zrádné hrát si na módní ikonu, vytvářet své kolekce a myslet si, že mu začíná patřit svět," pravil Pelta i v narážce na novou módní kolekci oblečení nesoucí označení LV6, kterou Vácha společně s návrhářem Lukášem Macháčkem představovali dva dny po skončení ligového ročníku v Praze.

Ono označení LV6 pochopitelně neznamená Louis  Vuitton, ale Lukáš Vácha, přičemž šestka je číslem, které nosí na dresu ve Spartě.

„Nápad vzešel od mých fanoušků, kteří se mě na sociálních sítích dotazovali, kde koupit různé kousky oblečení, které na mně viděli. Mám rád práci Lukáše Macháčka, a velice rád nosím jeho oblečení, proto nás napadlo vytvořit společnou kolekci dostupnou mým fanouškům, " přiznával Vácha, a přidával: „Fotbal vždy u mě byl, je a bude u mě na prvním místě. Je to moje láska a práce zároveň a vždycky budu fotbalu dávat maximum. Móda je ale můj koníček a moc mě baví."

Neopomněl ovšem přidat, že i producírování na přehlídkovém molu by ho bavilo. „Jednou jsem už přehlídku šel, a pokud by přišla opravdu zajímavá nabídka, určitě bych ji vzal," pravil sparťanský módní guru.

„Měl by se zkusit srovnat. Zažil jsem spoustu fotbalistů, kteří si mysleli, že jim patří svět. To je pak začátek konce," vzkázal Pelta sparťanskému plejerovi.

I já se nechal před Lotyši unést, přiznává Pelta

Přitom si sype popel i na svou hlavu. Třeba právě v souvislosti s remízovým duelem s Lotyšskem.

„Neudělali jsme spoustu věcí, které jsme udělat měli. Ani já třeba nešel na reprezentační sraz, jako před předchozími zápasy, protože jsem se nechal unést míněním, že takoví nazdárci, kteří dali v kvalifikaci jen jeden gól a z penalty k tomu, nám nemohou ublížit," vyklopil Pelta celou pravdu o zpackaném kvalifikačním jaru.

„A oni nám sebrali body. A kdyby Šabala trefil v samém závěru prázdnou bránu, nemuseli jsme mít ani ten jeden, který může být nakonec bodem plusovým."

Do Nizozemska s defibrilátorem?

I na Islandu se událo mnohé, co Peltovi hlava nebrala. „Do přestávky jsme hráli takticky dobře, nepustili domácí mužstvo do žádného tlaku, hned po půli jsme navíc dali krásný gól. Ale nechápu, co se stalo po něm," marně si snaží vysvětlit obrat, k němuž došlo.

„Ztracené body chybí, takže se musíme maximálně koncentrovat na zářijové zápasy doma s Kazachstánem a v Lotyšsku. Když v nich získáme šest bodů, něco z toho bude, tím jsem si jistý. Ale jestliže zmiňované duely nezvládneme, je otázkou, zda na EURO patříme."

Jasně, ve vyrovnané kvalifikační skupině mohou o postupujících rozhodovat úplně poslední zápasy. Třeba ten, k němuž pojede česká reprezentace do Nizozemska.

„Jenže cestovat tam s vědomím, že tam musíme nutně získat bod, toho bych se dočkat nechtěl. Zvláště, kdy na nás domácí vyběhnou už s uzdraveným Robbenem či Van Persiem. Mám už beztak vysoký krevní tlak, a proto bych si musel vzít na tribunu defibrilátor, abych ten nápor na srdce přežil," přiznal Pelta, že podobný scénář ho už předem děsí.

Reklama