Hlavní obsah

Los kvalifikace MS 2018: Pro Čechy je připraven druhý koš, už vědí, komu se vyhnou

Petrohrad

Čeští fotbalisté by měli být 25. července při losování kvalifikace mistrovství světa 2018 v Rusku nasazeni ve druhém koši spolu se Slovenskem, Rakouskem, Itálií, Švýcarskem, Francií, Islandem, Dánskem a Bosnou a Hercegovinou. Týmy budou rozděleny do košů podle aktuálního vydání žebříčku reprezentací FIFA, což ještě musí projít formálním schválením. Svěřenci Pavla Vrby jsou aktuálně čtrnáctým nejlepším evropským mužstvem, ani to jim ale samo o sobě nezaručí jednoduchý los.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Kouč české reprezentace Pavel Vrba

Článek

Češi tak v kvalifikaci zřejmě nebudou moci narazit na Slovensko. Bývalý federální partner prožívá povedené období a díky výborným výsledkům v kvalifikaci mistrovství Evropy mu jen o jedno místo unikla pozice v nejlepším výkonnostním koši. Reprezentace se vyhne i soubojům s oběma finalisty světového šampionátu v roce 2006 Itálií a Francií či dalším duelům s Islandem, který vede skupinu A v kvalifikaci na ME 2016.

Jednou z nejtěžších variant by pro český celek mohla být skupina s mistry světa Němci, Švédskem s hvězdným kanonýrem Zlatanem Ibrahimovicem, Arménií a Tureckem a Kazachstánem, které mají už v nynější evropské kvalifikaci. Naopak papírově přijatelnější se jeví například skupina s Rumunskem, Albánií, Faerskými ostrovy, Moldavskem a San Marinem.

Kvalifikace fotbalového MS 2018 v Rusku:
Zóna UEFA
Týmů: 52
Vítězové kvalifikačních skupin - postup na MS
Nejlepších osm týmů z druhých míst - baráž o MS
Nejhorší tým na druhém místě a ostatní celky - vyřazení
Datum losu kvalifikace: sobota 25. července 2015
Přehled účastníků:
Rusko - pořadatelská země
Evropa (UEFA) - 13 míst
Afrika (CAF) - 5 míst
Jižní Amerika (CONMEBOL) - 4 místa
Severní Amerika a Karibik (CONCACAF) - 3 místa
Asie (AFC) - 4 místa
Zbylá 2 místa - vítěz play off (5. místo v Jižní Americe vs. 5. místo v Asii, 4. místo v Severní Americe vs.- vítěz z Oceánie)

Wales mezi evropskou elitou

V prvním koši by vedle Rumunska měl být nečekaně i Wales, který se poprvé v historii dostal do elitní desítky žebříčku FIFA. Naopak evropský šampión z roku 2004 Řecko kleslo do třetího koše a Turecko až do čtvrtého.

Los v Petrohradu rozdělí celky do sedmi skupin po šesti týmech a dvou skupin po pěti účastnících. Na šampionát do Ruska postoupí vítězové skupin a nejlepších osm celků z druhých míst čeká baráž. Kvalifikace začne v září 2016 a skončí o rok později v listopadu. Rusko má jako pořadatel účast jistou.

Evropská unie UEFA požádala, aby velmoci Anglie, Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Nizozemsko figurovaly v šestičlenných skupinách a odehrály tak více zápasů, čímž by se zvýšila hodnota televizních přenosů. I to ještě musí schválit FIFA.

Rozdělení do košů podle aktuálního žebříčku FIFA:
Koš 1:
Německo
Belgie
Nizozemsko
Portugalsko
Rumunsko
Anglie
Wales
Španělsko
Chorvatsko
Koš 2:
Slovensko
Rakousko
Itálie
Švýcarsko
ČR
Francie
Island
Dánsko
Bosna a Hercegovina
Koš 3:
Ukrajina
Skotsko
Polsko
Maďarsko
Švédsko
Albánie
Severní Irsko
Srbsko
Řecko
Koš 4:
Turecko
Slovinsko
Izrael
Irsko
Norsko
Bulharsko
Faerské ostrovy
Černá Hora
Estonsko
Koš 5:
Kypr
Lotyšsko
Arménie
Finsko
Bělorusko
Makedonie
Ázerbájdžán
Litva
Moldavsko
Koš 6:
Kazachstán
Lucembursko
Lichtenštejnsko
Gruzie
Malta
San Marino
Andorra

Reklama