Hlavní obsah

Fotbalisté mají za sebou rozcvičení, hrát budou znovu v bílém

PRAHA

Rozcvičení na hlavní ploše strahovského stadionu mají za sebou čeští fotbaloví reprezentanti, kterým chybí už jen několik hodin do vyvrcholení jejich snahy o postup na mistrovství světa. V odvetě baráže proti Norsku nastoupí večer stejně jako v prvním utkání v bílém, soupeř vyběhne k duelu v červených dresech.

Článek

Předzápasový program národního týmu se příliš neliší od jiných utkání, přestože jeho důležitost je o poznání vyšší. Společný program začal v 9:00 snídaní, při níž si hráči vybírali z bufetových stolů. Každý podle vlastní chuti a návyků. "Jsou to profesionálové, každý z nich už má zažitý způsob, jak se v den zápasu stravovat," vysvětlil mluvčí týmu Lukáš Tuček.

V půl jedenácté vyběhli na strahovský trávník, kde se připravovali v uplynulých deseti dnech. Žádný těžký trénink je ale nečekal: strečink, maximálně připomenutí základních taktických pokynů přímo na trávníku a pak rychlý návrat do hotelu.

Půl hodiny po poledni, necelých osm hodin před zápasem, čeká fotbalisty poslední teplá strava. K obědu se bude podávat tradiční menu: krůtí a kuřecí prsa, lososové plátky, těstoviny a saláty. Pak fotbalisté zamíří do postelí, někteří se prospí, jiní volný čas vyplní četbou nebo hraním počítačových her.

Odpolední siesta skončí fotbalistům v 16:30 svačinou, při níž hráči do sebe dostanou trochu sladkostí a také ovoce. Už o čtvrt hodiny později ale usednou k poslední taktické poradě, na které jim trenér Karel Brückner oznámí sestavu. Zkušený kouč obvykle spoléhá na osvědčená jména, ale už několikrát dokázal překvapit zařazením některého hráče, s kterým se nepočítalo.

To už bude napětí uvnitř národního týmu vrcholit, některé fotbalisty však prý dokáže uvolnit už odjezd na stadion. Ten je plánován na 18:15, nejdéle kolem půl sedmé by měl autokar s mužstvem za policejní asistence dorazit do letenské Toyota Areny, jejíž brány se právě v té chvíli budou otvírat pro diváky.

Obvyklý režim

A pak už nastane obvyklý předzápasový režim: fotbalisté se nejdříve projdou v civilu po trávníku a pak se začnou v šatně chystat k utkání. Čtyřicet minut před výkopem vyběhnou k rozcvičce, na hřišti stráví dvacet minut a znovu zamíří do šatny. Tentokrát už k závěrečné přípravě: k oblékání do sněhobílých zápasových dresů a společnému rituálu, jehož náplň si tým pečlivě střeží.

Pět minut před výkopem, přesně ve 20:10, pak vyjdou společně s Nory a trojicí rozhodčích do arény, kde se v dalších minutách mohou dočkat opojných pocitů slávy, nebo obrovského zklamání.

Reklama

Související témata: