Hlavní obsah

Jako kluk jsem Holanďanům fandil, teď je chci ale zase porazit, nepopíral Vrba

Amsterdam

Přiznal to. A dokonce i Holanďanům. Proč také ne, když se svými svěřenci postoupil na EURO do Francie už dvě kola před koncem kvalifikace, zatímco Nizozemci se zřejmě nedostanou ani do baráže, aby mohli o účast na šampionátu ještě bojovat?! „Po losu jsem byl bledý a měl jsem jasno, že Holandsko a Turecko jasně postoupí, zatímco my budeme bojovat s Islandem o třetí místo,“ doznával trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba před závěrečným duelem skupiny, v němž se jeho svěřenci utkají dnes večer právě s Nizozemci.

Foto: Jan Tauber

Pavel Vrba dohlíží na trénink reprezentace.

Článek

Trénink fotbalistů v Amsterdamu

Co byste jako fotbalový fanoušek řekl tomu, kdybyste zjistil, že Holandsko bude na mistrovství Evropy chybět?

Ale mrzelo by mě to, protože bych mu postup přál. Jako kluk jsem mu fandil. Cruyffovi, Neeskensovi a dalším. A fanouškem nizozemského fotbalu jsem pořád.

Myslíte, že Oranje mají ještě nějakou šanci, aby se dostali alespoň do baráže?

Viděl jsem zápas Turecka s Nizozemskem. Pokud Turci zahrají i proti Islandu stejně, myslím, že vyhrají.

To ale bude konec nizozemských nadějí, neboť v tom případě by domácím ani případná výhra nad českou reprezentací nepomohla. Kde podle vás zemřely jejich postupové šance?

Doplatili na to, že hned po mistrovství světa vstupovali do kvalifikace o Evropu. V Brazílii dosáhli obrovského úspěchu, ale dostat se po tak dlouhém šampionátu zase rychle do formy, je složité. A oni prostě vstup do kvalifikace nezvládli, jak si představovali. Na rozdíl od nás a vlastně i Islandu, protože nás právě podzim nakopnul. Neprohráli jsme, vyhráli všechny zápasy, zatímco Holanďané museli dohánět pět šest ztracených bodů.

Váš tým kvalifikaci zvládl a do Francie postoupil s předstihem, domácí loučení v sobotu proti Turecku mu však nevyšlo. Půjde vám v konfrontaci s Oranje o nápravu reputace a sebevědomí?

Samozřejmě že ji chceme zvládnout co nejlépe a v Amsterdamu uspět.

I se změnami v sestavě, které chystáte?

Základ sestavy budou tvořit hráči, kteří nastoupili proti Turecku, ale nějaké změny skutečně chystám. Gebre Selassie, Kadlec a Necid dostanou větší prostor a pravděpodobně nastoupí od začátku zápasu. Pořád mně jde o to si ověřit, jak si někteří hráči svými výkony řeknou o nominaci na EURO.

Při obměnách, které ve složení základní jedenáctky děláte, se nabízí otázka: Kolik změn v sestavě je podle vás únosných?

Už teď je změn strašně moc, protože v kádru chybí zranění hráči nebo ti, kteří prostě v nominaci nejsou. Doufám, že budou do šampionátu v pořádku. Teď nás ovšem čeká střetnutí, v němž dostanou šanci další hráči, a bude na nich, aby svou výkonnost prokázali v takovémto těžkém zápase. Jde o šanci na mistrovství Evropy, takže kde jinde by se měli předvést, než v takovéto konfrontaci?!

Reklama

Související témata: