Hlavní obsah

Pane Vrbo, zaměřte se na Pražáky a na Tomáše... Studie radí, kde počít reprezentanta

Praha

Statistika nelže, ovšem těžko říci, jak výrazně nové údaje ovlivní kouče národního týmu Pavla Vrbu... Čeští fotbaloví reprezentanti se nejčastější rodí v Praze a jmenují se Tomáš. Vyplývá to z analýzy projektu Česko v datech, který shromáždil údaje o všech hráčích v seniorském národním týmu od roku 1993.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Rosický je podle studie typickým reprezentantem - jmenuje se Tomáš a je Pražák...

Článek

Samostatná reprezentace dosud odehrála 243 zápasů a alespoň do jednoho z nich celkem zasáhlo 209 fotbalistů. Nejvíc z nich (38) se narodilo v hlavním městě. Jedenáct hráčů dodalo do národního mužstva Brno a o jednoho méně Ostrava.

Šest reprezentantů pochází z okolí Plzně, Českých Budějovic a Nymburka, pět z Olomoucka, Královéhradecka a Karvinska. V okresech Zlín a Vsetín se dohromady narodilo devět hráčů národního mužstva.

„Asi nikoho nepřekvapí, že se většina reprezentantů narodila ve velkých městech, jako jsou Praha, Brno, Ostrava, Olomouc nebo Plzeň, kde se dětí, a tedy i budoucích fotbalistů, obecně rodí nejvíce. Zajímavé ale je, že většina budoucích reprezentantů nezačala svou kariéru v ligových klubech - nebo jejich fotbalové kroky nevedly do ligových klubů. Budoucí reprezentanti často v mládežnickém věku začínali v menších klubech, ať už ve větších městech nebo v jejich okolí. Jako nadějné fotbalisty si je pak větší kluby přirozeně stahují k sobě," komentuje statistiky Petr Hurych, šéf skaut společnosti Sport Invest International.

Nejvíc gólů nasázeli Jendové

Nejčastější křestní jméno reprezentantů je Tomáš (19) a druhé Jan (13). Pomyslné třetí místo se rozdělilo mezi Petry, Martiny a Marky, kterých se dosud objevilo v národním týmu dvanáct. Mezi reprezentanty jsou po jednom zastoupeni i hráči s netradičními jmény Erich, Horst, Theodor nebo Günter.

Jestli si rodič pro svého potomka představuje roli kanonýra, jasnou volbou je Jan. Honzové vedou se 70 góly především díky dosud nejúspěšnějšímu střelci národního týmu Janu Kollerovi, na záda jim ale dýchají opět Tomášové, kteří dohromady nastříleli jen o osm branek méně. Třetí místo zaujímají Pavlové s 51 brankami a perspektivu mají na čtvrtém místě Milanové, v jejichž týmu v posledních zápasech nahrazuje Baroše další útočník Škoda.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články