Hlavní obsah

Mladí hráči potřebují konfrontaci se špičkou, říká trenér reprezentační osmnáctky Hoftych

Teplice

Česká reprezentační fotbalová „osmnáctka“ využívá období v posledním říjnovém týdnu ke dvěma přípravným zápasům se stejným věkovým výběrem Švýcarska. V úterý prohrál tým ČR v Teplicích 1:2, druhý duel se hraje v Ústí nad Labem ve čtvrtek 29. října od 18 hodin. Konfrontaci na mezinárodním poli vítá i trenér českého týmu do 18 let Pavel Hoftych, někdejší kouč Zlína, Bohemians Praha 1905, Spartaku Trnava a Českých Budějovic.

Foto: Sport.cz

Pavel Hoftych.

Článek

Co je smyslem a účelem probíhajícího měření sil se Švýcarskem?

Během roku máme několik srazů. Většinou pět na podzim a stejný počet i na jaře. Toto je naše třetí podzimní akce. Absolvovali jsme Memoriál Václava Ježka, duely s Itálií. A vhod nám přicházejí i souboje se Švýcarskem, které řadím mezi přední evropské týmy. Prokázali to i v Teplicích. Naši hráči mohou získávat potřebné zkušenosti s vyspělými soupeři, jelikož jen samotná česká dorostenecká liga kluky nikam neposouvá.

Proč jste si vybrali zrovna prostředí na severu Čech?

Měli jsme možnost více destinací, ale rozhodli jsme se pro Teplice a Ústí. Jednak proto, že v Ústí a Chomutově jsme hráli loni s českou „dvacítkou" proti Francii. Vedl jsem tehdejší český tým do dvaceti let a oba zápasy byly velmi dobře uspořádané. Nyní jsme výčet míst doplnili o Teplice. Kluci si zahráli na velkém hřišti a na kvalitním prvoligovém stadiónu při umělém osvětlení, což je pro ně jen plus. Mnozí z nich v takových podmínkách ještě asi nenastupovali.

Jak spolupracujete s asistentem Pavlem Malurou?

Společně jsme i u reprezentační „devatenáctky", kde je Pavel hlavním koučem a já mu dělám asistenta. Takže se u dvou celků střídáme v roli trenérů. Pro nás oba je to zajímavá práce a zkušenost. S devatenáctkou jsme postoupili do další fáze kvalifikace o mistrovství Evropy. V každé kategorii chceme vyhrávat, ale přípravné zápasy bereme hlavně jako příležitost k rozvoji mladých fotbalistů.

Pocházíte z Ústí nad Labem, takže momentálně se nacházíte s reprezentačními mladíky ve vašem domácím prostředí. Sledujete počínání fotbalových klubů ze zdejšího regionu?

Samozřejmě mě zajímá první liga jako celek. Myslím, že fotbal jde nahoru. Vím, že Teplice jsou aktuálně páté a zpravidla se během každé sezóny pohybují jako na houpačce. Těžko říci, jak skončí v tabulce. Jsem rád, že se ve druhé lize daří Ústí nad Labem. V tamním celku jsem kdysi začínal hráčskou dráhu, mám tam pořád známé a kamarády. Ústí si drží skvělé druhé místo a bavil jsem se o týmu i s představiteli klubu.

Reklama