Hlavní obsah

Limberský se do reprezentace vrací po dvou zápasech, Vacek po čtyřech letech. A Baroš?

Praha

V kvalifikačních duelech s Turky a Nizozemci trenér Vrba plzeňského hříšníka Davida Limberského vynechal, nyní ho na přípravu proti Srbsku a Polsku povolal do fotbalové reprezentace zpátky. „Měl jsem s ním několik pohovorů a vysvětlili jsme si pravidla, které chci, aby dodržoval. Ví o nich a doufám, že je bude respektovat,“ pravil kouč národního mužstva, když oznamoval jména z dvacetičlenného kádru pro nadcházející dva listopadové zápasy. „Po sportovní stránce si nominaci zaslouží, protože patří dlouhodobě k nejlepším levým bekům,“ přidával.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Limberský (na snímku) se zace vrací do reprezentace.

Článek

Limberský ovšem není jediným hráčem, který se do nominace vrací. Jeho absence ve dvou střetnutích představuje ovšem nicotnou epizodu v porovnání s čekáním na návrat, které si prožil Kamil Vacek. Čtyři roky trvalo, než se do národního týmu vrátil.

„Sledoval jsem ho, měl jsem o něm informace. Vím, že patří k nejlepším hráčům nejen v Gliwicích, ale v celé polské lize," potvrzoval Vrba, že Vackovi telefonoval už před týdnem a oznamoval mu reprezentační comeback.

Rosický by měl začít trénovat

„Svým herním stylem je podobný Rosickému a Kolářovi, jeho výhodou je ovšem větší rozehranost," připomínal, že kdysi tak velký talent českého fotbalu po příchodu na polskou fotbalovou scénu vysloveně ožil a na jeho adresu zaznívá samá chvála. „Navíc může v sestavě nastupovat i na jiných místech."

I od Rosického ovšem dostal trenér slibné informace. „Dozvěděl jsem se, že na Tomáše čeká poslední kontrola u lékaře v Německu, který ho operoval. Když dopadne dobře, zapojí se do tréninku a přípravy Arsenalu. Doufám, že do března bud zdravotně v pořádku a bude dostávat i víc prostoru," netajil reprezentační kouč, jak moc by byl rád, kdyby kapitán národního týmu pravidelně hrál. V dresu Gunners, nebo i v jiných barvách... „Nechci a nemohu mu ale do rozhodnutí zasahovat, ale v lednu je přestupní termín," usmíval se Vrba a dokonce prozradil, že i s Milanem Barošem se na reprezentační téma bavil.

I s Barošem se trenér bavil

„Ale byla to debata na chodbě s hráčem, kterého znám od jeho třinácti let. Důležité je, že trenér Jarolím dal Milana v Mladé Boleslavi kondičně do kupy, i když on sám musel být hodně trpělivý. Bylo to však k jeho prospěchu," míní Vrba.

Pochopitelně že zatím nechce případný Barošův návrat do národního týmu glosovat, natož pak mluvit o tom, že by o něm uvažoval při konečné nominaci na šampionát.

„Po dvou zápasech, jež v Mladé Boleslavi odehrál od začátku, je na to brzy. Ponechme si půl roku, protože on sám čeká, co s ním udělá zimní příprava a jak na tom bude."

Čech si o nominaci řekl sám

Zato na brankáře Petra Čecha nemusí kouč čekat, protože ten navzdory nabitému programu Arsenalu nepřipustil, že by za reprezentací nedorazil.

„Chtěl být v reprezentaci, takže jeden zápas odchytá. Před rokem se možná trápil, teď si novou situaci užívá a je vděčný za každé utkání, kdy stojí v bráně," připomínal Vrba, jak Čechovi angažmá u Gunners prospívá.

Zatím se s trenérem nedomluvil, zda nastoupí 13. listopadu v Ostravě proti Srbsku, anebo o čtyři dny později ve Vratislavi proti Polákům. Každopádně se však tímto startem vyrovná dosavadnímu reprezentačnímu rekordmanovi Poborskému, jenž má na kontě 118 startů.

Na listopadový dvojzápas nominoval trenér Vrba zatím 20 hráčů, jména tří dalších oznámí v pátek. „Počkám na zápasy Sparty, Plzně a Liberce v Evropské lize. Tím ale netvrdím, že dodatečně povolaní reprezentanti musí být z těchto klubů a nemohou být třeba z Mladé Boleslavi," poznamenal Vrba.

Jeho výběr se sejde příští pondělí v Praze, do Ostravy odjede ve čtvrtek vlakem.

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravu Srbskem (13.11. v Ostravě) a v Polsku (17.11. ve Vratislavi):
PoziceJméno a příjmeníKlubPočet startůGóly
Brankáři
Petr ČechArsenal1170
Tomáš VaclíkBasilej40
Tomáš KoubekLiberec00
Obránci
Theodor Gebre SelassieBrémy321
Pavel KadeřábekHoffenheim122
David LimberskýPlzeň341
Tomáš SivokBursaspor494
Michal KadlecFenerbahce Istanbul618
Marek SuchýBasilej240
Záložníci
Bořek DočkalSparta206
Jiří SkalákMladá Boleslav30
Vladimír DaridaHertha Berlín291
Josef ŠuralLiberec51
David PavelkaLiberec40
Jaroslav PlašilBordeaux956
Daniel PudilSheffield Wednesday272
Kamil VacekGliwice60
Útočníci
Matěj VydraReading154
Tomáš NecidBursaspor328
Milan ŠkodaSlavia52
Překvapil vás návrat Davida Limberského do národního týmu?
Ano, myslel(a) jsem, že jeho absence bude delší
24,8 %
Ne, svými výkony do reprezentace patří
75,2 %
Celkem hlasovalo 6400 čtenářů.

Reklama