Hlavní obsah

Kanonýr Lewandowski nenastoupí, úlevu však necítí ani Vrba, ani gólman Čech

Vratislav

Volno, které dostal hvězdný snajpr polské fotbalové družiny Robert Lewandowski, trenéra české reprezentace Pavla Vrbu ani trochu neuklidňuje. Natož aby ho před úterní přátelskou konfrontací ve Vratislavi sváděla k pocitům nadřazenosti absence tří dalších soupeřových hráčů, kteří proti českému týmu rovněž nenastoupí. „Pochopitelně že u polských fanoušků může vzniknout pocit, že jejich celek bude nepřítomností Lewandowského a spol. oslaben, ale podle mých zkušeností budou chtít právě noví hráči dokázat, že do mužstva patří,“ namítal trenér Vrba.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Kanonýr Robert Lewandowski dal v pátek Islandu dva góly, proti Čechům však v úterý nenastoupí.

Článek

Kouč polské reprezentace Adam Nawalka se zachoval jako grand. Po páteční přípravě proti Islandu, kterou jeho tým vyhrál 4:2,  dopřál volno hned čtyřem hráčům. Lewandowskému a spolu s ním i Krychowiakovi, Fabiaňskému a Blaszczykowskému.

Řídit budou Maďaři
Úterní přípravný zápas českých fotbalistů v Polsku bude řídit trojice maďarských rozhodčích v čele se Sándorem Andó-Szabóem. Na čarách mu budou pomáhat Zsolt Varga a Oszkár Lémon.
Šestatřicetiletý Andó-Szabó je sudím druhé kategorie UEFA. Na mezinárodní soutěžní scéně píská zejména mládežnické celky. Naposledy řídil zápas kvalifikace jednadvacítek.
Výkop je ve 20.45, vysílá ČT Sport, on-line reportáž přináší Sport.cz

„Mají náročný program v klubech, Blaszczykowski navíc laboruje se zhmožděným svalem," vysvětlil svůj počin, jímž jsou polští fanoušci přece jen zaskočeni. Čekali, že i proti Čechům vyrukuje jejich družina v nejsilnějším složení. I s Lewandowským, který dal Islanďanům dva góly...

Čech: Poláci mají jiné útočníky

„Lewandowski je sice evropským top útočníkem, ale nemyslím, že by Poláci byli oslabeni natolik, aby nepodali kvalitní výkon," namítal ve Vratislavi trenér českého národního týmu Pavel Vrba.

„Nastoupí jiný útočník, který se bude chtít předvést a ukázat, že do polské reprezentace patří," necítil ani brankář Petr Čech úlevu, že proti sobě nebude mít Lewandowského. A to přesto, že na polského kanonýra nemá příliš dobré vzpomínky. Vždyť Lewandowski to byl, kdo před dvěma týdny načal vedoucí trefou pětigólovou demolici Arsenalu v Lize mistrů v mnichovském duelu. Teď ve Vratislavi měli stát proti sobě znovu v barvách reprezentace.

I Vrba nachystal rošády

I trenér českého národního týmu Pavel Vrba chystá ve složení svého mužstva rošády. Na jeho úmyslu nic nezměnilo ani vítězství v páteční přípravě nad Srbskem 4:1 a dobrý výkon, který jeho svěřenci ve druhém poločase podali.

„Máme všechna místa v sestavě zdvojená, a proto dostanou příležitost ti hráči, kteří proti Srbsku nenastoupili vůbec, nebo odehráli jen pár minut," potvrdil Vrba a vyřkl dokonce i pár konkrétních jmen.

„Třeba Vacek bude hrát od začátku v základu. V Gliwicích podává velmi dobré výkony, a pokud patří k nejlepším v polské lize, měl by nastoupit i v reprezentaci," potvrdil trenér a kromě Vacka jmenoval i Suchého a Plašila.

„Netroufnu si říct, zda půjde o slabší nebo silnější sestavu, než v pátek proti Srbům. Nastoupí v ní spousta hráčů, kteří vyhráli kvalifikační duel v Holandsku, takže myslím, že bude zase silná," nechal se slyšet Vrba.

Upozorní na sebe další objev?

„Proti Polsku se chceme zase prezentovat naší hrou, která se nám dařila ve druhém poločase proti Srbsku. Doufám, že noví hráči se budou snažit se do ní zapojit a řeknou si o pozornost stejně jako ti, kteří v reprezentaci před začátkem kvalifikace nefigurovali a teď se v ní objevují pravidelně," věří reprezentační trenér, že mu přátelská konfrontace s Polskem nabídne další objev, jakým se stali třeba Skalák, Pavelka, Frýdek, Šural a spol.

„Zvláště, když před cestou na EURO už se moc termínů nenabídne. V příštím roce se sejdeme v březnu, pak odjedeme na soustředění do Rakouska a po pražské generálce už zamíříme na mistrovství Evropy," připomínal, že v úterý ve Vratislavi proti Polákům půjde o hodně důležitý test.

Reklama

Související témata: