Hlavní obsah

Zahustel, Bartošák a spol. dostali před přípravou v Polsku od Vrby vzkaz: Záleží jen na vás

Vratislav

Jasný trenérův signál dostali všichni noví hráči v české fotbalové reprezentaci. „Máte šanci. Stejnou, jako měli ti, kteří na začátku kvalifikace v mém kádru nefigurovali a teď se v něm objevují pravidelně,“ ujistil kouč Pavel Vrba Vacka, Zahustela, Bartošáka, Kalase či Pospíšila, že záleží jen na nich, jak se v dnešní přípravě v Polsku předvedou a jakým výkonem si o další příležitost řeknou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

Článek

Trénink české fotbalové reprezentace v Polsku

Vypadá to, jako byste se s trenérem polské reprezentace domluvili. On oželí čtyři hráče základní sestavy, vy budete stabilní muže své sestavy rovněž šetřit...

Žádná domluva neexistuje. Nové hráče zkouší trenér Poláků, stejně jako já.

Před dnešním zápasem Polsko - Česko (hraje se od 20.45, řídí Maďar Andó-Szabó) uctí obě mužstva památku obětí pátečního teroristického řádění ve Francii minutou ticha. Hráči obou celků nastoupí k utkání s  páskami v barvách francouzské trikolory na rukávech.

Jenže on nenasadí svého skvostného střelce Lewandowského...

Lewandowski je opravdu evropským top útočníkem, ale přesto nemyslím, že by byl náš dnešní soupeř jeho absencí natolik oslaben, aby nepodal kvalitní výkon. Polsko má výborné mužstvo, které postoupilo na evropský šampionát z druhého místa ve skupině, v níž mělo za soupeře Německo, Skotsko a Irsko. A k tomu potřebovalo nejen Lewandowského, ale i deset dalších hráčů.

A co váš výběr a vaše jedenáctka? Nemáte pocit, že bude o poznání slabší než ta, kterou jste postavil v pátek v Ostravě proti Srbsku?

Nejsem schopen říct, zda bude slabší nebo silnější. Splním to, co jsem řekl už před oběma přípravnými zápasy. Ve Vratislavi nastoupí hráči, kteří se proti Srbsku na hřiště nedostali, anebo toho odehráli jen část střetnutí. A protože mezi nimi bude hned několik hráčů, kteří úspěšně zvládli kvalifikační střetnutí v Holandsku a hrát budou třeba Plašil se Suchým, myslím, že půjde opět o sestavu silnou.

Vyslovit jste dvě jména, brankář Čech coby kapitán představuje rovněž jistotu. Ale co třeba Vacek, který toho odehrál v Ostravě minimum?

Nastoupí proti Polsku od začátku. Pokud některý hráč uspěje v polské lize, měl by dostat příležitost v reprezentaci. A Vacek svými výkony patří navíc v polské lize k nejlepším hráčům.

Třetí gólman Koubek na svou reprezentační příležitost stále čeká. Neuvažoval jste o tom, že byste ho proti Polsku poslal mezi tyče alespoň na poločas?

Budu o tom ještě debatovat s trenérem brankářů. V Ostravě byl připravený jako dvojka, ve stejné roli bude i dnes proti Polsku. Uvidíme, jak se bude zápas vyvíjet a podle toho budeme reagovat.

S jakým úkolem pošlete svůj tým do poslední letošní přípravy?

Aby se prezentoval hrou, která se nám dařila ve druhém poločase pátečního střetnutí se Srbskem. Doufám, že se noví hráči do ní budou snažit zapojit a řeknou si o další šanci a příležitost.

Znamená to, že si mohou říct i o místo v kádru, z něhož budete v příštím roce vybírat mužstvo pro evropský šampionát ve Francii?

Pochopitelně, protože prostoru a termínů už moc nemáme. Jeden v březnu a poté už bude na programu rakouské soustředění a pražská generálka před cestou na šampionát. Proto jim příprava v Polsku může otevřít dveře do reprezentace stejně, jako je otevřela hráčům, kteří na začátku kvalifikace v kádru národního mužstva nefigurovali a teď se v něm objevují pravidelně.

Reklama

Související témata: