Hlavní obsah

Polský fotbal je v Česku podceňovaný. Lidé viděli skutečnost, hodnotil Vacek po krachu v přípravě

Vratislav

Vrátil se po čtyřech letech. Tak dlouho fotbalový záložník Kamil Vacek chyběl českému národnímu týmu po slibném rozjezdu v roce 2011. Tehdy si coby hráč Sparty a Verony připsal šest startů. A pak přišel dlouhý půst. Až jako opora Piastu Gliwice naskočil na pět minut proti Srbsku, následně byl v úterý v základu při nevydařené přípravě s Polskem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva reprezentanti Ondřej Zahustel, Kamil Vacek a Bořek Dočkal.

Článek

„Ohromně jsem se těšil, byť jsem si uvědomoval, jak obtížný duel nás čeká, protože polský tým je v obrovském laufu. Celý zápas bylo patrné, v jak velké jsou pohodě po vydařené kvalifikaci, kdy zvládli všechny těžké zápasy," vyprávěl Vacek po utkání.

Při nástupu na trávník se dočkal bouřlivých ovací. Z české sestavy vzbudil mezi domácími fandy stejné pozdvižení jen Čech. „Všude mě před zápasem poznávali. Potvrdilo se, jaký je tu zájem o fotbal. Moc jsem si přivítání vážil. Bylo poznat, že fandové vědí, kdo jsem a že hraju v Polsku," rozplýval se Vacek.

Nicméně slastné okamžiky brzy vystřídal drsný návrt do reality. Z první akce zápasu Poláci skórovali. „Začátek jsme vůbec nezvládli, přestože nás trenér upozorňoval, že domácí budou napadat naše beky. A stejně jsme z toho inkasovali," posteskl si Vacek.

Z druhé nebezpečné situace domácí borci zvýšili na rozdíl dvou gólů. A navrátilec do české sestavy neměl čisté svědomí, neboť při rohu neuhlídal zakončujícího Jodlowiecze. „Myslím, že jsme standardku vůbec neměli dopustit. Pak jsem tam měl dva hráče a nevěděl, na koho se navázat. Když jsem se rozhodl, už jsem byl v souboji pozdě. Myslel jsem, že situaci ještě zachráníme, protože domácí hráč hlavičkoval z těžké pozice, ale míč skončil v síti. Byl to zbytečný gól," naříkal Vacek.

Pachtění ve středu pole

Český tým pak sice držel balón, ovšem pachtil se většinou ve středu hřiště. K vlastní brance jej Poláci pustili jen výjimečně. A korekci skóre pak Vrbovu výběru doslova vnutili. „Po druhém gólu už jsme hráli, co trenér naordinoval. Jenže těch prvních patnáct minut degraduje celý náš výkon. Bylo složité při formě Poláků smazat dvoubrankové manko," uvědomoval si Vacek. „Myslím, že se na projevu mužstva podepsalo, jak moc bylo nové," připomínal osmadvacetiletý borec, že v dané sestavě Česko nikdy nehrálo a navíc trojice Bartošák, Pospíšil a Zahustel absolvovala debut v základní sestavě.

Po úterním představení má na kontě osm reprezentačních startů. Trenér Vrba byl výkonem rodáka z Ústí nad Orlicí nadšený, a tak je pravděpodobné, že se Vacek dočká i další reprezentační pozvánky. „Nechci svůj výkon hodnotit. V minulých letech pro mě bylo těžké se prosadit do národního mužstva," připomínal Vacek, že většinu času ve Veroně a následně i ve Spartě jen paběrkoval.

Až hostování v Mladé Boleslavi a následný přesun do Piastu Vackovi pomohl. Zda může doufat v účast na evropském šampionátu, však nechtěl předjímat. „Daří se mi a každý zápas se snažím zlepšovat. Ale vůbec nechci předpovídat, co bude za půl roku. Pro mě je ctí, že mi trenér Vrba vůbec dal šanci, protože ligu v Polsku většina lidí v Česku nebere jako kvalitní a podceňuje ji. Ale úterní zápas ukázal skutečnost," připomínal Vacek, že pět z borců základní sestavy domácího výběru nastupuje v nejvyšší soutěži našich severních sousedů.

Reklama

Související témata: