Hlavní obsah

Rekordní zápis bude legendě připomínat bídný vstup. Čecha potěšilo přivítání od Poláků

Vratislav

Měl to být večer, na který bude vzpomínat. Fotbalový brankář Petr Čech nastoupil při úterní přípravě v Polsku v národním dresu k 118. utkání, čímž vyrovnal historický rekord Karla Poborského. Jenže na nějaké bujaré oslavy si po duelu ve Vratislavi musel nechat zajít chuť. Zkušeného gólmana nechala česká defenziva na holičkách, a tak třikrát lovil míč ze sítě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku české fotbalové reprezentace před přípravnými zápasy se Srbskem a Polskem.

Článek

„Vyrovnaný rekord mě těší, ale výsledek méně. Přestože jsme odehráli vyrovnaný zápas, rozhodly naše chyby v úvodu. Museli jsme dotahovat dvoubrankové manko. Sice jsme pak hráli velice dobře kombinačně a dokázali jsme si připravit situace k útokům, ale ve velkém vápně Polska nám chybělo trošku kvality. Nebyli jsme schopní zakončit. Až na gól, na nějž nám paradoxně přihráli domácí," posteskl si třiatřicetiletý borec z Arsenalu.

Když moderátor přečetl jeho jméno v základní sestavě, čtyřicet tisíc diváků povstalo a spustilo bouřlivý potlesk, byť se jednalo o protivníka. „To bylo hezké," těšila reakce publika Čecha. Už méně radosti musel mít z výkonu spoluhráčů v defenzivě. „Po druhém gólu jsem hlavně doufal, aby nepřišly další chyby a neinkasovali jsme znovu," přiznal upřímně Čech.

Během dosavadní reprezentační kariéry inkasoval jen dvakrát čtyři góly. Nejprve v Chorvatsku v přípravě (2011), pak od Ruska na ME (2012). A pouze čtyřikrát jej soupeři pokořili třikrát. Nejprve Finsko v kvalifikaci o ME (2006), pak Portugalsko a Turecko na ME (2008) a naposledy Dánsko v kvalifikaci o MS (2013). V Polsku byl většího přídělu ušetřen.

Problém v hrubých chybách

„V souvislosti s rekordem si budu pamatovat hlavně dobrou atmosféru a vyloženě fotbalové prostředí, které zápas provázelo. A také nevydařený začátek. Výsledkově moc pozitivních vzpomínek mít nemohu, ale takový někdy prostě fotbal je," pokrčil Čech rameny a připomínal, že překonat Poborského nikdy nebylo jeho prioritou: „Ale rozhodně jde o milník, který člověk vnímá. Udržet se v národním týmu a mít důvěru trenérů po celou dobu je výborná vizitka, která mě těší," lebedil si Čech.

Nové spoluhráče absolvující v Polsku debut, ani ty jen o málo zkušenější neodsuzoval. „Až na dvě chyby jsme fungovali velice dobře. I kluci absolvující premiéru se vypořádali s průběhu duelu dobře. Šlo pro ně o obrovskou zkušenost. Viděli, že jedna chyba může znamenat prohraný zápas a je úplně jedno, jestli hrajete dobře. Bylo důležité, že se z nevydařeného vstupu nesložili a dřeli dál," měl Čech slova chvály pro Bartošáka, Zahustela i Pospíšila.

Ani obrana nepůsobící příliš pevným dojmem a vyvolávající u fanoušků značnou nervozitu nepřivedla nervovou soustavu zkušeného brankáře do úzkých. „Byl jsem úplně klidný. Kluci sbírají zkušenosti a já věřil, že si poradí, což se potvrdilo. Od dvacáté minuty jsme hráli velice dobře. Nezradila nás hra, problém byl v hrubých chybách," byl si jistý Čech.

Reklama

Související témata: