Hlavní obsah

Vrba má sice ve smlouvě klauzuli o uvolnění, odchod od reprezentace si však neumí představit

Praha
Aktualizováno

Reprezentační kouč Pavel Vrba by mohl po skončení mistrovství Evropy v příštím roce ve Francii od národního mužstva odejít. Ve smlouvě datované sice až do roku 2018 má totiž zakotvenou klauzuli, která mu umožňuje jednat o uvolnění. První muž českého fotbalu Miroslav Pelta to potvrdil, jedním dechem však dodal: „Ať dopadne šampionát ve Francii jakkoli, udělám vše proto, aby trenér Vrba u reprezentace zůstal.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

Článek

Ani trenér Pavel Vrba ovšem nepřipouští, že by po francouzském šampionátu sám o své vůli u české reprezentace skončil.

"Momentálně si to skutečně nedovedu představit," reagoval na přímý dotaz Sport.cz a opakoval totéž, co řekl Peltovi.

"Zbytečné se na toto téma bavit, protože mě opravdu nikdo nekontaktoval a žádnou nabídku jsem nedostal."

Spekulace o případném odchodu Pavla Vrby od české reprezentace se objevily na světle světa v minulých dnech, existenci zmiňované klauzule v trenérově smlouvě však dosud nikdo nepotvrdil. Až Pelta vyrukoval s pravdou na světlo světa.

„Smlouvu má sice podepsanou až do mistrovství světa v Rusku v roce 2018, ale bod, který Vrbovi umožňuje jednat o případném uvolnění, v ní je skutečně obsažen," potvrdil předseda Fotbalové asociace. „Ale v tom případě by musel jednat nejprve s námi, což se nestalo. Proto jde o bezpředmětné spekulace."

O Vrbu je údajně zájem v Rusku, přičemž nejčastěji je skloňován Zenit Petrohrad. „Ale to je přece normální, že o úspěšného hráče i trenéra je zájem. A Pavel Vrba byl úspěšný v klubu, stejně jako si vede velice úspěšně i ve službách reprezentace. Vždyť s ní vyhrál velice silnou kvalifikační skupinu, v níž jsme měli za soupeře Nizozemsko, Turecko či Island," nedivil by se Pelta tomu, kdyby kouče lákaly evropské kluby.

Vrba se soustředí jen na ME

„Mluvil jsem s ním na toto téma a on mě ujistil, že s nikým nejednal. Chce mít čistou hlavu a deklaroval, že se soustřeďuje jen a jen na mistrovství Evropy v příštím roce," vyvracel první muž českého fotbalu spekulace, které se v souvislosti s Vrbou objevily.

„Pochopitelně že bude hodně záležet na výsledku sobotního losování evropského šampionátu, naším cílem ovšem je a bude postup ze skupiny. Ale ať dopadneme na mistrovství Evropy jakkoli, budu chtít, aby Vrba u české reprezentace pokračoval. A udělám všechno, aby zůstal," ujišťoval Pelta.

"Je to sice jiná práce, než na jakou jsem byl zvyklý v klubu, ale  u reprezentace jsem spokojený. Momentálně si skutečně nedovedu představit, že bych sám o své vůli po evropském šampionátu u národního týmu skončil," opakoval i Vrba, že žádné svody neřeší a myšleenkami na odchod se v žádném púřípaddě nezabývá.

Reklama