Hlavní obsah

Škorpil zůstává trenérem fotbalové jednadvacítky

PRAHA

Trenérem fotbalové reprezentace do 21 let zůstane Ladislav Škorpil. Ten působil u mužstva i v minulém kvalifikačním cyklu, na jehož konci tým loni v listopadu vypadl v baráži o postup na mistrovství Evropy s Německem. Výkonný výbor ve čtvrtek Škorpila potvrdil ve funkci. Předseda svazu Pavel Mokrý řekl, že trenér dostal novou smlouvu na další dva roky.

Foto: PRÁVO

Ladislav Škorpil

Článek

"Jsem rád, že to takhle dopadlo. Vést reprezentaci pro mě bylo vždy ctí," uvedl pro ČTK Škorpil, který už dříve devět let působil jako kouč federálních juniorských výběrů

Podle Mokrého pro prodloužení Škorpilova kontraktu rozhodla skutečnost, že minulý výběr "lvíčat" v kvalifikaci herně nijak nepropadl. Pro šedesátiletého kouče, který se jednadvacítky ujal před dvěma lety, navíc hovořil fakt, že v příštím zkráceném kvalifikačním cyklu, který vyvrcholí v roce 2007 mistrovstvím Evropy v Nizozemsku, může využít hráče narozené v roce 1984 a mladší. Ti tvořili bezmála dvě třetiny minulého výběru a Škorpil tak dostane prostor na koncepční práci.

Vysoké hodnocení

"Herní projev týmu, celkovou atmosféru v mužstvu, kvalitu práce realizačního týmu a spolupráci trenéra Škorpila s asistentem Marečkem výkonný výbor hodnotil velmi vysoko," uvedl Mokrý.

Definitivní složení realizačního týmu zatím schváleno nebylo, podle Mokrého je však pravděpodobné, že zůstane v současné podobě. Asistentem by tedy měl být Vlastislav Mareček, trenér ligového týmu Teplic.

Ani Škorpil si žádné revoluční změny nepřeje. "Všichni členové realizačního týmu už po baráži s Německem projevili touhu u týmu zůstat. Myslím, že naše spolupráce byla velmi dobrá, takže není důvod pro změny," prohlásil Škorpil.

Mokrý skončil ve funkci vedoucího reprezentace

Jisté je, že na postu vedoucího reprezentace končí Mokrý, který se stal předsedou svazu. Nově bude obsazena také funkce technického vedoucího, jímž byl Dušan Fitzel. Ten míří jako trenér k maltské reprezentaci. Vedoucího reprezentace má jmenovat výkonný výbor, technického vedoucího mužstva zřejmě společně se Škorpilem vybere generální sekretář svazu Petr Fousek.

Nový reprezentační tým do 21 let by měl sehrát první přípravný zápas 1. března v Turecku. Ve zkrácené kvalifikaci budou čeští mladíci nasazeni v prvním výkonnostním koši. Jména soupeřů se dozvědí 27. ledna na losování ve švýcarském Montreux.

UEFA v loňském roce rozhodla o novém systému kvalifikace, z níž vzejde sedm účastníků pro šampionát. Osmým startujícím bude pořádající země, kterou bude v roce 2007 Nizozemsko.

Postoupí čtrnáct vítězů

O dalších sedm míst bude usilovat 50 reprezentačních výběrů. Šestnáctka podle koeficientu nejslabších týmů ze skupiny D a E se utká systémem dvojzápasů doma a venku v předkole, osmička postupujících bude zařazena do koše C.

Hrát se bude ve čtrnácti tříčlenných skupinách, ovšem nepůjde o utkání doma - venku, ale každý tým sehraje pouze dva zápasy: jeden doma, druhý venku. Česká reprezentace bude nasazena v nejsilnějším koši A a podle reglementu má jistotu, že domácí zápas sehraje proti soupeři z koše B, tedy papírově druhému nejsilnějšímu týmu ve skupině.

Čtrnáct vítězů skupin postoupí do vyřazovací části, která se bude znovu hrát tradičním způsobem doma - venku. Úspěšné týmy se probojují na evropský šampionát.

Reklama