Hlavní obsah

Na evropském šampionátu to nebudeme mít vůbec jednoduché, přiznal po prohře se Skotskem Vrba

Praha

Kabonil se. A mračil také, protože s výkonem svého reprezentačního výběru v první zkoušce letošního roku nemohl být kouč Pavel Vrba příliš spokojený. Hlavně ve druhé půli musel i v něm vyvolat rozpaky. „Ukázalo se, že na evropském šampionátu to nebudeme mít vůbec jednoduché,“ byl nucen přiznat trenér národního celku po prohře se Skotskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během přípravného utkání se Skoty.

Článek
Fotogalerie

Pochopitelně, viděl se s hráči zase po čtyřech měsících, ve složení mužstva udělal šest změn, ale i tak...

„Znovu se potvrdilo, že hra ze zabezpečené obrany je nám milejší a víc nám vyhovuje. I v kvalifikaci jsme byli ostatně úspěšnější v momentech, kdy byl soupeř aktivnější," přiznával trenér české reprezentace, že kompaktní a perfektně si počínající defenzíva Ostrovanů dělala jeho svěřencům neskonalé problémy.

„V první půli jsme se snažili hodně kombinovat a přehrávat Skoty uprostřed hřiště. I když jsme pár šancí měli, střelecky jsme se neprosadili, zatímco soupeř nás potrestal hned z první situace. My pak měli dvě tři další, ale ani ze standardních situací jsme obranu Skotů nepřekonali," glosoval Vrba průběh první půle.

Tah se střídáním Frýdka nevyšel

„Po změně stran jsme chtěli hru zjednodušit a hrát přímočařeji. I proto střídání Frýdka, i když mě rozhodně výkonem nezklamal, ba naopak. Ale záměr nevyšel, protože jsme neměli druhé míče, neprosazovali se v osobních soubojích, nevyužívali volných prostorů, neboť jsme nezvládali situace technicky," netajil se Vrba výhradami k výkonu svých svěřenců ve druhém poločase, který vyústil v porážku.

Hlavně výkon stoperské dvojice Tomáš Sivok - Michal Kadlec musel být přitom hodně varující.

„Hráli spolu po roce, takže jejich souhra skutečně nebyla optimální, i rozehrávka mohla být lepší. Teď, když se budou v reprezentaci potkávat a hrát spolu častěji, by i pro mě mělo být rozhodování snazší," mínil trenér utěšující se tím, že jaro mu nabídne čas a prostor, aby varování ze zápasu se Skotskem využil k potřebné proměně svého týmu. I třeba proto, že se mu nabídne závěrečné soustředění v rakouském Seefeldu, kde bude moci s hráči pracovat.

„Navíc se nám uzdraví někteří hráči, kteří teď v nominaci chybí, takže i naše ofenziva se zlepší. A potom - na EURO budeme hrát spíše do otevřené obrany soupeřů, než abychom ji museli dobývat, což nám bude vyhovovat mnohem víc, než opačný gard se Skotskem. To je prostě fotbalová realita," ví své trenér Vrba.

Strachan zářil jako měsíček

Jeho kolega na skotské lavičce Gordon Strachan naopak zářil, jako květ měsíčku, který měl vetknutý v klopě saka.

„Po pomalejším startu, kdy to z naší strany nebylo ono, neboť jsme Čechům dovolili hrát, jak umí, jsme se dali dohromady. Po změně stran už to byl jiný zápas," chválil své svěřence.

„Byl to ode mě trochu risk postavit jeden tým na Čechy a druhý na Dány," připomínal dva výběry, které má k dispozici pro březnový přípravný termín.

„Chtěl jsem ale vidět všechny hráče a teď jsem na ně hrdý. Vedlisi  skvěle a udělali na mě dojem, pro celý náš tým to pak byla cenná a velká lekce. Vždy my vyhráli s novými hráči a novým mužstvem," kvitoval Strachan vítězství nad účastníkem evropského šampionátu.

Reklama

Související témata: