Hlavní obsah

Všechno nám moc trvalo. A zase přišel hloupý gól, komentoval Sivok krach se Skotskem

Praha

Mrzutý opouštěl letenský stadión po první přípravě na evropský šampionát český fotbalový obránce Tomáš Sivok. Když ve čtvrteční noci po krachu se Skotskem mířil do týmového autobusu, hlavou se mu honily myšlenky na bídnou produktivitu a opakující se chyby v defenzivě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Tomáš Sivok během tréninku před utkáním se Skotskem.

Článek

První přípravné utkání na mistrovství Evropy ve Francii dopadlo špatně. Výsledkově a na dvacet minut první půle i herně. Proč?

Nezvládli jsme finální část, byť jsme měli dost příležitostí. A zase jsme dostali hloupý gól, což nás provází dlouho. Skotové v první polovině měli strach a byli zalezlí, po přestávce byli agresivnější a lepší. My jsme chtěli hrát moc fotbalově, na hřišti to ale moc nešlo, protože trávník na Spartě je ve špatném stavu. Všechno nám navíc moc trvalo, potřebovali jsme na vše tři doteky.

Druhý poločas byl v podání českého týmu velmi špatný. Po slibném rozjezdu zápasu byl kontrast obrovský. Jaké je vaše vysvětlení?

Moc dlouho nám trvalo, než jsme krátkými přihrávkami přešli do útočné fáze. Neměli jsme ani moc druhých balónů, což bylo rozhodující. Pak se sestava hodně prostřídala. Nedostali jsme se do tempa, neměli jsme šance. Skotové si to hlídali. Chyběla nám finální fáze, poslední přihrávka. Dostali jsme se k velkému vápnu, pak nic.

Stejně jako v domácích zápasech s Lotyšskem či Kazachstánem měl český tým potíže s překonáním zatažené obrany soupeře. Jde o dlouhodobý problém?

Do přestávky jsme měli šancí dost. Ale chyběla nám finální přihrávka. Kdybychom do poločasu srovnali, tak bychom vyhráli. Oni měli jednu šanci, proměnili ji, a pak to ubránili.

Nechybí v ofenzivě českému výběru lídr, který by dokázal hru řídit i za nepříznivého stavu?

Budu se opakovat, ale chybí nám Tomáš Rosický. Ten je výjimečný. Když bude chybět kdokoliv, dá se nahradit. Kromě Rosického. Má klid, skvělou finální přihrávku. Není v Arsenalu osm let nadarmo. Ale i bez Tomáše jsme zvládli kvalifikaci a dokázali si poradit s Tureckem či Nizozemskem. Musíme zápasy zvládat i bez něj.

Gól český tým inkasoval po souboji, který jste podstoupil na polovině hřiště. Jak jste situaci viděl?

Chtěl jsem to uhrát čistě. Soupeř byl o půl hlavy menší, přeskočil jsem ho a trefil hlavou balón, který dopadl vedle nás, on se rychleji zorientoval a dal krásný pas dopředu. Nevím, jestli se tomu dalo zabránit a třeba pak ještě útok přerušit. Byl to nešťastný gól.

Zdálo se, že vaše spolupráce s Michalem Kadlecem ve středu obrany skřípala...

Myslím, že obecně jsme si hru komplikovali krátkými přihrávkami. Strašně dlouho jsme přecházeli z obrany do útočné fáze. Když Skotové hráli v druhé půli ostrý presink, tak jsem klukům říkal, abychom krátké přihrávky nehráli, protože z toho byl pokaždé jen problém. Chtěli jsme hru zjednodušit a pomoc si dlouhými míči, ale po odchodu Necida to bylo těžké.

Reklama

Související témata: