Hlavní obsah

Eliáš zařídil třetí vítězství New Jersey

NEW YORK

Patrik Eliáš z New Jersey v sobotu zazařil a konečně se prosadil i ve finále Východní konference play off NHL. Český útočník se ve 4. utkání série s Ottawou jednou trefil a na další gól nahrál, čímž pomohl svému týmu k vítězství 5:2. Při vedení 3:1 na zápasy Ďáblům stačí jediná výhra, aby mohli vyzvat Anaheim k souboji o Stanleyův pohár.

Článek

Po vedoucím gólu Granta Marshalla, na který nahrával Eliáš, se vývoj utkání otočil. Senátoři svého soupeře přehrávali, český obránce Karel Rachůnek na konci úvodní části vyrovna a ve druhé třetině poslal Václav Varaďa Ottawu dokonce do vedení. V tu dobu vedli Senátoři na střely 18:6.

Jay Pandolfo však za necelých deset minut svou třetí brankou v sérii srovnal a započal další obrat v utkání. "Hráli jsme špatně. Vůbec se nám nedařilo, naštěstí jsme se dokázali vzchopit," řekl střelec vyrovnávací branky. Pandolfo skóroval proti Ottawě celkem čtyřikrát, ale jeho trefu ze třetího utkání rozhodčí neviděli. "Jsem docela rád, že tenhle gól už platil," smál se útočník týmu, který na domácím ledě v letošním play off ještě neprohrál.

Rozhodnutí padlo v závěru

Vítězná branka přišla na začátku závěrečné části. Při vyloučení kapitána Senátorů Daniela Alfredssona skóroval Jeff Friesen, který tečoval střelu Briana Rafalskiho. Alfredsson proti svému vyloučení po zápase mohutně protestoval "Bojoval jsem s Gomezem před brankou a ven jsem šel jen já. Rozhodčí mě vyloučil za hrubost, aniž bych se ho dotkl," rozčiloval se švédský útočník.

Během následujících osmi minut přidali Eliáš s Johnem Maddenem další dva góly a o vítězi bylo rozhodnuto. Klíčovou roli v celé sérii však sehrávají výkony brankářů, což ukázalo i čtvrté utkání. Domácí Martin Brodeur čelil 28 střelám, z nichž inkasoval pouze dvakrát, jeho protějšek Patrick Lalime pustil pět branek, ale Ďáblové na něj vystřelili pouze dvacetkrát. "Mojím úkolem je chytat a je jedno, jestli jsou to dorážky, tečované střely nebo mi někdo stíní. Tak prostě góly padají. Musím chytat lépe a všechny střely zastavit," tvářil se odhodlaně Lalime.

Statistika zápasu Východní konference play off:
New Jersey - Ottawa 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Branky: 8. Marshall (Eliáš), 37. Pandolfo, 41. Friesen, 45. Eliáš, 45. Madden - 20. Rachůnek, 28. Varaďa. Střely na branku: 20:28. Diváci: 19.040. Stav série: 3:1.

Reklama

Související témata: