Hlavní obsah

Proč hořel Schumacherův monopost, ptá se FIA

SPIELBERG

Vedení Mezinárodní automobilové federace (FIA) hodlá vyšetřit, proč se v nedělní Velké ceně Rakouska vznítil při zastávce v boxech monopost Michaela Schumachera, když mu mechanici Ferrari doplňovali palivo. Vše se obešlo bez zranění, plameny se podařilo okamžitě uhasit. Schumacher pak pokračoval a vybojoval třetí vítězství v řadě.

Foto: ČTK/AP

Ferrari Michaela Schumachera z Německa hoří v boxech při Velké ceně Rakouska vozů formule 1, která se jela 18. května na okruhu ve Spielbergu. Německý pilot závod nakonec vyhrál.

Článek

"Předběžná šetření naznačují, že problém způsobilo nahromadění malého množství paliva ve spojovacím článku nádrže ferrari. Důvod jeho vznícení ale zatím není znám," uvedl mluvčí automobilové federace. "FIA úzce spolupracuje s Ferrari a výrobcem čerpacího zařízení Intertechnique, abychom zjistili příčiny incidentu," dodal.

Na zařízení, kterým všechny týmy doplňují během závodů palivo, si už dříve některé stáje stěžovaly. Často totiž mají s čerpáním či následným odpojením hadice problémy a zastávky v boxech se tak někdy výrazně protáhnou. Krátce před Schumacherovým vznícením měl v neděli problémy i jeho stájový kolega Rubens Barrichello, který se v boxech zdržel dvacet vteřin, než se mechanikům podařilo čerpací zařízení odpojit.

Šéf Ferrari Jean Todt se i přes poslední vážný incident společnosti Intertechnique zastal. "Když porovnáte, kolikrát doplňujete palivo a kolikrát máte problémy, myslím, že dostanete docela dobrý výsledek," řekl.

Reklama