Hlavní obsah

ČR - Moldavsko 4:1Hotovo! Mladíci se můžou radovat. Ani tma je nezastavila, nahrál jim nečekaný výsledek

Znojmo
Aktualizováno

Fotbalová jednadvacítka ve Znojmě vyhrála nad Moldavskem 4:1 a přímo postupuje na ME! Přitom už to s jejími nadějemi na přímočarý cestu mezi elitu vypadalo všelijak. Jenže vše jí nahrálo do not. V utkání Černá Hora - Belgie domácí nečekaně vyhráli 3:0 a mohl nastat výbuch české radosti. Belgie sice ještě bude hrát s Lotyšskem, ale svěřence Vítězslava Lavičky už nemůže v tabulce předstihnout. Jedinou komplikací v závěru bojů ve skupině byl pro Lvíčata výpadek elektrického proudu ve druhé půli, ale záhy se mohlo pokračovat.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Lukáš Juliš a Václav Černý se radují z gólu proti Moldavsku.

Článek
Fotogalerie

O české výhře rozhodl dvěma góly Jakub Jankto, po jednom přidali Lukáš Juliš s Václavem Černým. Za hosty v závěru snížil Eugeniu Rebenja.

Výběr trenéra Lavičky měl na prvním místě tabulky pětibodový náskok před druhou Belgií. A čekal. A záhy se radoval. Belgičanům, kteří v Černé Hoře začali o třičtvrtě hodiny později, se nepovedlo utkání otočit...

Češi nastoupili bez nejlepšího střelce celé kvalifikace Patrika Schicka, který byl povolán do seniorského týmu, chyběl také zraněný kapitán Aleš Čermák. Češi i bez dvou opor měli od začátku velkou převahu, dostávali se i do šancí, ale dlouho se nedokázali prosadit.

Po teči jednoho z obránců skončil míč na břevně, sám před gólmanem selhal Juliš, zatímco Barák hned dvakrát v ideální pozici ani netrefil branku. Střelecké trápení ukončil až v nastavení úvodního dějství Jankto, který se trefil z voleje po Havlově přiťuknutí.

Stejný průběh měl zápas i po pauze a v 67. minutě přidal druhou branku Juliš. Střeleckou pozici mu připravil Jankto, který navíc o chvíli později zaznamenal svůj druhý gól v utkání. Na konečných 4:0 pak v 77. minutě upravil po individuální akci Černý.

Jankto v samotném závěru sahal po hattricku, ale s oběma jeho střelami si poradil brankář Mitsu a z následného protiútoku zaznamenal čestný úspěch hostů Rebenja. Inkasovaný gól byl tak spolu s výpadkem světel, kvůli kterému byl zápas před koncem asi na deset minut přerušen, jedinou kaňkou na povedeném vystoupení českého celku.

Lavičkův výběr zakončil skupinu se ziskem 23 bodů a s bilancí sedmi vítězství, dvou remíz a jediné prohry.

Kvalifikace ME 2017 fotbalistů do 21 let - skupina 1:
ČR - Moldavsko 4:1 (1:0)
Branky: 45.+1 a 74. Jankto, 67. Juliš, 77. Černý - 90.+3 Rebenja. Rozhodčí: Stojanov - Kolev, Dojnov (všichni Bulh.). ŽK: Lüftner - Macritschii, Stariš, Rozgoniuc, Graur.
ČR: Zima - Matějů, Lüftner, Simič, Havel - Černý, Trávník, Hubínek (80. Souček), Barák (75. Mašek), Jankto - Juliš (78. Pulkrab). Trenér: Lavička.
Moldavsko: Mitu - Rozgoniuc, Rogac, A. Macritschii, Stariš, Taras (76. Boiciuc) - Graur (78. Paireli), Andronic, V. Macritschii, Spataru (46. Damascan) - Rebenja. Trenér: Oprea.
Malta - Lotyšsko 1:0 (0:0)
Černá Hora - Belgie  3:0
1.ČR1072129:1023
2.Belgie960314:1018
3.Černá Hora1044213:1116
4.Malta92256:188
5.Moldavsko92166:157
6.Lotyšsko91359:136

Reklama