Hlavní obsah

Jedno Jarolím ví. Výhra nad Nory je důležitá, ale teď musí koukat dopředu a bodovat venku

Praha

Konečně trochu světla v dosud bezútěšné Jarolímově reprezentační misi. Ve čtvrtém díle kvalifikace o postup na světový šampionát 2018 porazil český tým Norsko 2:1, takže si připsal na konto první výhru a udržel kontakt s momentálně největšími soupeři v boji o druhou příčku Severními Iry a Ázerbájdžánci. „Situace se srovnala, ale my musíme koukat dál. Ve dvou předchozích domácích utkáních jsme body ztratili, takže teď prostě musíme bodovat venku my,“ ví trenér Karel Jarolím moc dobře, jak těžké a složité bude dosáhnout na druhou příčku zaručující alespoň účast v baráži o Rusko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Karel Jarolím v kvalifikačním duelu s Norskem.

Článek
Fotogalerie

Ohlasy po vítězství nad Norskem

Bude za gól odměna z Mekáče?

Podzimní působení u reprezentace jste završil bytostně důležitou výhrou, takže se vám dýchá a v dalším pokračování kvalifikace bude dýchat mnohem lépe. Představoval jste si, že budete zažívat u národního mužstva podobné martyrium?

Tušil jsem, do čeho jdu, ale nečekal jsem, že to bude tak složité.

Čas jste neměl, hráče jste také neměl možnost si vyzkoušet, mužstvo se tvořilo za pochodu, takže se v něm vystřídalo devětatřicet fotbalistů a de facto v každém zápase vyrukovala jiná jedenáctka. Docela záběr na nervy a psychiku...

Co mě zbývalo? Samozřejmě bych byl i já raději, kdyby se sestava ustálila a já se měl od čeho odrazit. Ale je to jen na hráčích a na jejich ochotě na sobě pracovat. Zadání a doporučení, na co se mají zaměřit a čemu by se měli věnovat, dostávají a mně nezbývá, než čekat na zpětnou vazbu. Samo sebou, že bych sestavu nerad donekonečna měnil.

Asi byste uvítal, kdybyste mohl jako vaši předchůdci odehrát sérii přípravných utkání, testovat, ověřovat, s hráči pracovat. Odjet s nimi třeba na týden na Kypr, jako svého času Karel Brückner, a tam se jim věnovat.

Jenže o tom si můžu nechat jen zdát. Teď skončí sraz 15. listopadu a s hráči se sejdu zase až v březnu.

Vítězství nad Norskem by ale přece mělo napomoci i k tomu, aby se základní kostra mužstva začala alespoň profilovat.

Pomalinku je opravdu na čem stavět.

Máte třeba první kvalifikační střelce Krmenčíka a Zmrhala, kteří se při debutu v základní sestavě uvedli velice dobře. Co vás vedlo k tomu, že jste je postavil od první minuty?

U Krmenčíka jsem spoléhal na jeho důraz a pracovitost, Zmrhala jsem postavil v jeho domácím prostředí, protože je typem hráče, který zapadal do našich záměrů o brejkových situacích, do nichž jsme chtěli chodit.

Tah vám vyšel dokonale...

Někdy to vyjde, jindy ne. Jsem rád, že to tak dopadlo. Vzhledem k potřebné výhře i hráčům samotným. Vstřelili oba naše góly, podíleli se na vítězství.

Co pro vás vůbec výhra vzhledem ke konstelaci ve skupině znamená?

Jen to, že se situace srovnala a my musíme koukat dál. Jestliže chceme uspět a bojovat o druhé místo, musíme bodovat venku, protože se Severním Irskem a Ázerbájdžánem jsme body doma ztratili.

Ty ztráty asi mrzí hodně...

Čekal jsem, že budeme mít víc bodů. A alespoň o dva víc jsme z domácích utkání se Severními Iry a Ázerbájdžánci mít mohli. Nejsou, ale když už jsem se jednou rozhodl reprezentaci vzít, budu bojovat dál. Teď musím být spokojen hlavně s tím, že jsme zvládli střetnutí s Norskem, protože jde o jednoho z aspirantů na druhé místo.

Vítězství nad Norskem by mělo představovat pro mužstvo i potřebný impuls, infuzi sebevědomí a sebedůvěry...

Také v to věřím. Klukům by měla výhra pomoci psychicky, protože po třech kvalifikačních zápasech bez gólů a vítězství jde o správný impuls.

Reklama

Související témata: