Hlavní obsah

Fotbalová sedmnáctka ve finále ME neuspěla, má stříbro

LUCEMBURK

Česká fotbalová sedmnáctka skončila na mistrovství Evropy na druhém místě, protože v nedělním finále prohrála s Ruskem 3:5 v penaltovém rozstřelu, po prodloužení utkání skončilo 2:2. Třetí místo obsadili Španělé, kteří po remíze 1:1 s Německem vyhráli penaltový rozstřel.

Článek

Ve finále bylo v prvním poločase zřejmé, že se oba týmy na soupeře takticky dobře připravovaly. Rychlá hra nekončila velkými šancemi a především česká útočná dvojice, v níž se překvapivě neobjevil Necid, se nedokázala vyrovnat s kvalitní defenzivou. Její akce končily vesměs před šestnáctkou.

Rusové se ukázali být tvrdším oříškem než v semifinále Španělé a nedlouho po pauze se po české hrubce ve středu hřiště dokázali prosadit i střelecky. Prudnikov se po zaváhání českých stoperů probil až před Štěcha a jistě ho překonal.

Až poté přišel nátlakový český fotbal, ovšem proti semifinále chyběla přesnost přihrávek. A když už vyšla kombinace za ruské beky, čaroval gólman Pomazan, který v 52. minutě zneškodnil výtečnou střelu Wojnara. Za chvíli stejný hráč pálil ve slibné situaci mimo. Nejblíže vyrovnání byl v 68. minutě Vácha, ale míč putující do branky vyhlavičkoval Amirchanov.

Pekhart zařídil prodloužení

Českou ofenzivu v té chvíli už doplnil i střídající Necid, ale na vyrovnání to stále nestačilo a tým trenéra Jakuba Dovalila se pustil do závěrečného boje o všechno. Minutu před koncem už reprezentanti zvedali ruce, jenže Pomazan skvělým zákrokem vyrazil míč na roh. Do vypršení třetí nastavené minuty pak chyběly jen tři vteřiny, když na Váchův roh naskočil Pekhart a vyrovnal.

Po jeho gólu sudí okamžitě ukončil normální hrací dobu a začalo prodloužení, v němž měli brzy navrch znovu Rusové. V 85. minutě po Prudnikově trestném kopu vypadl míč Štěchovi a Marenič míč dorazil. O tři minuty později bylo znovu vyrovnáno, po centru zprava poslal míč hlavou k tyči Necid a dostal se do čela střelecké tabulky turnaje.

Na řadu přišel penaltový rozstřel, v němž se jako jediný neprosadil Wojnar a český tým se k další penaltě už ani nedostal. Rusové mohli začít oslavovat zlaté medaile.

Pláč po zápase v šatně

Čeští fotbalisté i realizační tým se s porážkou těžce smiřovali. "Nemůžu klukům nic vyčítat, teď většina z nich v kabině pláče. Ale oni se z toho vyspí a brzy poznají, že dosáhli velkého úspěchu, na který mohou být hrdí," prohlásil po utkání trenér Dovalil, který prý věřil, že jeho tým po dvojím vyrovnání už bude mít v penaltovém rozstřelu psychicky navrch.

Pro soupeře měl ale také slova uznání. "Vsadili na rychlé brejky, měli k tomu ideální hráče," uvedl kouč. Necidovu absenci v základní sestavě vysvětlil zdravotními problémy. "Čtyři dny ležel s virózou, snažili jsme se to utajit. Měli jsme ale obavy, že by oslabený organismus tak těžký zápas nemusel zvládnout. Po příchodu svou roli splnil," uvedl trenér úspěšného mužstva, které se v pondělí hned po snídani vydá autokarem zpět do vlasti.

Finále:
Česká republika - Rusko 2:2 po prodl. (0:0, 1:1), 3:5 na penalty
Branky: 80+3. Pekhart, 88. Necid - 46. Prudnikov, 85. Marenič. Rozhodčí: Kujpers (Niz.). ŽK: Heidenreich, Mazuch - Gaglojev, Kašijev. Diváci: 3500. Penalty ČR proměnili: Vácha, Holek, Necid. Penaltu ČR neproměnil: Wojnar.
Sestava ČR: Štěch - Řezník, Polák (63. Holek), Mazuch, Heidenreich - Vácha, Hable, Wojnar, Zeman - Pekhart, Vošahlík (57. Necid). Trenér: Dovalil.
O 3. místo:
Španělsko - Německo 1:1 po prodl., 3:2 na penalty.
Konečné pořadí:
1. Rusko, 2. Česká republika, 3. Španělsko, 4. Německo.

Reklama

Související témata: